Ukončeme pokrytecké jednání s Tureckem o vstupu do EU

V Evropském parlamentu jsem vyzval k ukončení jednání Evropské unie o vstupu Turecka. Tímto vyzývám premiéra Bohuslava Sobotku, aby tuto myšlenku vznesl, resp. podpořil na summitu Evropské rady v Bratislavě.

Řekl jsem ve své minutě: „Evropská unie desítky let jedná o vstupu Turecka do EU. Turecký prezident Erdogan má přitom zcela jiné představy o právu a o demokracii než my.

Rozsáhlé čistky ve školství a soudnictví po zmařeném vojenském převratu upevňují jeho autokratickou moc. Chce zavádět trest smrti a mstít se nepřátelům. V sousední zemi masakruje Kurdy, kteří se snaží bojovat s největším zlem dneška, Islámským státem.

Tak s takovým státem jednáte o vstupu do EU. A před půlhodinou jste měli tu troufalost navážet se opětovně do Polska kvůli údajnému ohrožování principů právního státu. To se ani trochu nestydíte?

Předseda parlamentu pan Schulz svou návštěvou Turecka minulý týden legitimizoval Erdoganovu politiku. Vy vážně chcete Turecko v EU? Vy vážně chcete Turecko v Schengenu? Chcete, aby v tomto sále s námi sedělo sto Turků a hlasovalo s námi o migrační politice a o rovnosti mužů a žen?

Turecko neleží v Evropě a do Evropské unie nepatří. Vyzývám vás, zastavte okamžitě jednání s Tureckem o jeho vstupu do Evropské unie!“

Video zde:

https://www.youtube.com/watch?v=xS7IX06YSMI&feature=youtu.be

Ukončení jednání o členství v EU je v kompetenci Evropské rady. Proto se obracím i na našeho premiéra, aby tento krok podpořil.

Bohuslav Sobotka se nemusí bát, že by byl osamělý. Ukončení jednání s Tureckem o členství žádá též rakouský premiér. „Demokratické standardy Turecka zdaleka nedostačují tomu, abychom mohli jeho vstup do EU ospravedlnit“, uvedl premiér Christian Kern.

Nechci, abychom Turecko izolovali. Chci, abychom s Tureckem měli volný obchod a korektní vztahy. Nechci ale Turecko v Schengenu, a nechci, aby Turecko hlasovalo o naší legislativě. Chci, aby Turecko bylo korektním sousedem, kam můžou naši občané v klidu jezdit na dovolenou.

Ukončení jednání o členství není proti Turecku. Naopak. Je to férový přístup s ohledem na to, že většina občanů zemí Evropské unie Turecko v Evropské unii stejně nechce a nakonec by jeho členství musely schválit všechny státy a některé k tomu mohou mít referendum. Přestaňme tedy Turecko tahat za nos a nejednejme proti našim zájmům. Pokračování jednání s Tureckem by bylo jen jedno obří pokrytectví.

Autor: Petr Mach | středa 14.9.2016 10:26 | karma článku: 47,00 | přečteno: 6929x
  • Další články autora

Petr Mach

Válka pohledem teorie her

25.1.2024 v 9:16 | Karma: 26,92

Petr Mach

Dopad koronaviru na ekonomiku

19.3.2020 v 14:15 | Karma: 37,38

Petr Mach

Schengen selhal - co dál?

10.5.2017 v 11:24 | Karma: 47,65
  • Počet článků 158
  • Celková karma 30,92
  • Průměrná čtenost 7761x
Petr Mach. Ekonom a politik. Vysokoškolský učitel. Lídr kandidátky koalice SPD a Trikolory pro volby do Evropského parlamentu.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky