Petr Mach

Podnikání čestné a podnikání na úkor druhých

10. 02. 2017 14:38:57
Článek o tom, že jsou dva druhy podnikání. Jedno, kdy prospěch podnikatele jde ruku v ruce s prospěchem spotřebitelů. A druhý, kdy podnikání je na úkor druhých. Je to jako rozdíl mezi Baťou a Babišem.

Není podnikání jako podnikání. Čisté a správné podnikání je, když podnikatel svou pílí a svými nápady usiluje ve férové soutěži o přízeň zákazníků. Snaží se jim nabídnout lepší zboží a služby než konkurence, a tím vydělává. A spolu s podnikatelem vydělávají spotřebitelé, kteří si mohou kopit lepší a levnější výrobky.

Pak existuje podnikání, kde se podnikatel snaží získat různé výhody na úkor ostatních, aby co nejlépe uspěl. Usiluje o dotace, daňové prázdniny a všelijaká zvýhodnění v zákonech. Spotřebitel platí jeho výhody ve svých daních.

Čisté podnikání Tomáše Bati

Čestně podnikají u nás tisíce drobných živnostníků i středních a větších firem. Nepřítelem jim není konkurence, ale státní byrokracie, která jim hází klacky pod nohy.

Vzorem čistého podnikání zapsaným v myslích lidí je Tomáš Baťa, inovátor a zakladatel obuvnické firmy ve Zlíně, začínal od píky a vybudoval obří obuvnickou firmu. Slovo Baťa se ve světě stalo synonymem pro dostupnou a kvalitní obuv. Jméno Baťa je dodnes symbolem čestného a úspěšného podnikání, které pozvedlo nejen majitele, ale i celý kraj a stát.

Tomáš Baťa byl zastáncem nepokřivené konkurence a odpůrcem všelijakých dotací.

„Za největší hřích, páchaný na lidech, pokládal politiku, jež učí hledat pramen existence v prošení, v běhání za podporou, za subvencemi apod. Strana, která si takto získala, vychovala a udržuje své straníky, nosí v sobě zárodek smrti, neboť jak může žíti a růsti ten organismus, z něhož chtějí miliony lidí pouze těžit a nedat mu více nežli hlas?“ (Tomáš Baťa, Úvahy a projevy, str. 157)

„Chci dokázati ne slovy, ale skutky, že závod dle našich zásad spravovaný, jest v konkurenčním zápase nezdolný i vůči nejsilnější konkurenci. K této své práci nepožaduji podpory od nikoho, jmenovitě ne od státu. K této své práci potřebuji jediné - aby mi bylo dovoleno pracovat.“ (Tomáš Baťa, Úvahy a projevy, str. 274)

Podnikání s dotacemi Andreje Babiše

Nejzářnějším příkladem podnikání založeného na dotacích je Andrej Babiš. Tento imigrant ze Slovenska si v naší zemi splnil svůj „český sen“. Po kariéře v rozvědce a zahraničním obchodu vybudoval firmu s 30 tisíci zaměstnanci, stal se ministrem financí a místopředsedou vlády. Má našlápnuto na to být premiérem České republiky.

Jeho úspěch v podnikání ale stojí na dotacích, výhodách, daňových úlevách a účetních tricích. 1) Na svá biopaliva má zaručený odbyt, protože zákon ukládá distributorům benzínu a nafty dodávat na trh určité procento vyrobené z biopaliv. Babiš se netají tím, že za tento zákon intenzivně lobboval u poslanců. 2) V zemědělské výrobě si užívá slevu na spotřební dani ("zelená nafta"), kterou prosadila jeho vláda. 3) Je největším příjemcem zemědělských dotací z EU. 4) Díky účetním trikům pobírá i evropské dotace pro „malé a střední“ podnikatele, jako např. 50 milionů na svůj luxusní hotel Čapí hnízdo. 5) Jeho firmy v prvním roce působení jeho vlády dostaly investiční pobídky (=daňové prázdniny) v hodnotě 1,5 miliardy korun. 6) Sám našel cestu, jak vyvést ze svého Agrofertu zisk bez placení daní. Agrofert vydal dluhopisy, jejichž úrok si firma započte do nákladů a snižuje si tak zisk ke zdanění a Babiš jako příjemce úroků získává nezdaněný příjem díky triku s korunovými dluhopisy. 7) Teď převede Agrofert do svěřeneckého fondu, aby vyhověl zákonu o střetu zájmů, ale svěřenecký fond má být osvobozen od placení daně z příjmu z dividend, které z Agrofertu vyinkasuje.

Jak by se asi Babišovi dařilo na volném trhu, kde by žádné dotace a daňová zvýhodnění neexistovala? Asi ne tak dobře.

Důležité je být pro zrušení výhod

Mám obdiv pro podnikatele, kteří i v dnešní době prorostlé všelijakými dotačními programy zvládají podnikat bez výhod a dotací.

Mám i smutné pochopení pro podnikatele, kteří v dnešní době o různé výhody a dotace usilují. Oprávněně tvrdí, že jinak by byli v nevýhodě proti ostatním, kteří budou státní výhody čerpat. I ten podnikatel, který dnes pobírá různé dotace a úlevy, by se ale neměl nikdy s tímto systémem smířit a měl by vždy – aby si zachoval čest – prosazovat narovnání podmínek – tedy odstranění veškerých úlev a dotací. Jinak se stane kolaborantem nespravedlivého systému, kde jedni bohatnou na úkor ostatních.

A co podnikatel, který se dokonce stane politikem, poslancem, ministrem financí a místopředsedou vlády a všechny tyto výhody udržuje, podporuje a rozšiřuje? Takový je ve střetu zájmů, a to by voliči neměli tolerovat.

Zas přijde den, kdy podmínky pro podnikání budou v této zemi příznivé a pro všechny rovné, kdy místo dotací a úlev budou stejné nízké daně pro všechny. A pak bude celá naše země opět vzkvétat.

Autor: Petr Mach | karma: 40.44 | přečteno: 1736 ×
Poslední články autora