Dopad koronaviru na ekonomiku

19. 03. 2020 14:15:05
Současná krize s koronavirem a související karanténou má a bude mít dopady na ekonomiku. Zde je stručný nástin toho, co můžeme čekat, pokud jde o ekonomický růst, inflaci, státní finance a kurz měny.

Zavření škol žádný viditelný dopad na hrubý domácí produkt (HDP) mít nebude. Ovšem zavření obchodů, restaurací, divadel, a zejména omezení výroby v továrnách ano. Pokud by útlum trval měsíc, lze očekávat pokles HDP kolem 10 procent. Tento pokles nicméně bude vystřídán prudkým růstem na původní hodnoty v dalším roce, až se všichni vrátí do pracovního procesu.

V letošním roce ale bude mít řada živnostníků a obchodů problém platit nájmy a mzdy a splácet úvěry v situaci, kdy se nevyrábí a neprodává. Následně budou mít problémy pronajímatelé a banky. Někdo možná dokáže zmírnit náklady vyhlášením dovolených nebo domluvou na odložení splátek, přesto dopady budou pro mnoho lidí těžké.

Inflace poroste

Pokles produkce bude mít letos dopad i na inflaci. Teorie nám říká, že když se v ekonomice na jedné straně nezmění množství peněz a na druhé straně bude méně vyráběného a kupovaného zboží, lze očekávat nárůst cen v podobě inflace tlačené poklesem agregátní nabídky. Pokud se míra inflace zvýší např. na 5-6 procent, oproti všeobecně očekávané inflaci 2 %, poklesne lidem hodnota jejich úspor, což do budoucna dál povede k poklesu poptávky a výroby.

Centrální banka je navyklá používat nástroje měnové ekonomiky v době pohody – tu zvyšovat, tu snižovat úrokové sazby, aby ladila inflaci tu o kousek nahoru či dolu kolem 2 %. Současná situace ale bude znamenat rozkolísání mnoha faktorů, které mají na inflaci vliv, např. to, jak rychle peníze obíhají z ruky do ruky. Centrální banka bude schopna inflaci kontrolovat hůře než dosud.

Když budou lidé čekat zvýšení inflace, budou mít tendenci umístit úspory do alternativních aktiv. To by mělo znamenat růst cen nemovitostí, zlata, dolaru apod. Na druhou stranu, pokles příjmů lidí povede ke všeobecnému poklesu poptávky, a to i po nemovitostech. Vývoj cen nemovitostí je tedy nejistý.

Prohloubení deficitu rozpočtu

Omezení výroby bude znamenat výrazný propad příjmů státního rozpočtu, a to jak na daních z příjmu, tak na dani z přidané hodnoty. Naopak výdaje na různé náhradní sociální dávky porostou. Deficit rozpočtu se tak prohloubí, stát bude muset vydávat další dluhopisy. Do problémů se tak dostanou zejména ekonomiky, které mají už nyní vysoký podíl státního dluhu. Česká ekonomika s relativně menším podílem státního dluhu na HDP (menším ve srovnání s Francií, Itálií, Belgií či Řeckem) jednorázově vysoký deficit ustojí.

Obří problémy se státním rozpočtem bude naopak mít Itálie a rozpad eurozóny se přiblíží.

Koruna znehodnotí

Propad příjmů velké části lidí se jako v každé krizi projeví poklesem poptávky po drahých a zbytných produktech. Lze tedy čekat problémy s odbytem zejména v automobilovém průmyslu, a to nyní i několik měsíců po ukončení karantény.

Poptávka po českých a slovenských autech bude klesat nejen ze strany Čechů ale i ze strany Němců. Bude tedy klesat výroba aut i export. Více tím bude postižena ekonomika slovenská než česká, protože na Slovensku má automobilový průmysl větší podíl na celkové ekonomice než u nás.

Česká koruna na pokles exportu aut bude patrně reagovat oslabením. Slabší koruna ale pomůže dalším exportním firmám a pomůže nám další rok s obnovením hospodářského růstu. Slovensko je v eurozóně, na snížený export do Německa tak nebude moci reagovat oslabením své měny a recese na Slovensku bude delší a hlubší než v České republice.

Jak může pomoci vláda?

Není předmětem tohoto článku radit, jak by měla postiženým podnikům pomoci vláda. Rozumné by bylo nějak ulevit na daních: nechtít vysoké daně (zálohy) po lidech, kteří teď žádné příjmy nemají. Vláda by měla také operativně zrušit a omezit všechny zbytné výdaje, tak jako to bude muset udělat i mnoho lidí.

Závěr

Skutečný rozsah dopadů je nyní "ve hvězdách" a nikdo nemá patent na rozum. V diskusi pod článkem můžeme dospět k lepšímu odhadu budoucnosti a návrhu řešení.

Petr Mach je ekonom, přednáší ekonomii na Vysoké škole finanční a správní.

Autor: Petr Mach | čtvrtek 19.3.2020 14:15 | karma článku: 37.34 | přečteno: 3974x

Další články blogera

Petr Mach

Co způsobila jedna rezoluce EP, proti které jsem hlasoval v roce 2015

Ukrajinský web mě zařadil na seznam "bacilů ruského světa", o kterém informují některá naše média. Zajímalo mě, čím jsem si to vysloužil: Podle webu je to proto, že jsem hlasoval v roce 2005 jako europoslanec proti jedné rezoluci.

2.2.2024 v 17:05 | Karma článku: 34.88 | Přečteno: 1097 | Diskuse

Petr Mach

Válka pohledem teorie her

"Vězňovo dilema" je model v teorii her, odvětví matematiky. Co nám říká teorie her, pokud jde o válku na Ukrajině?

25.1.2024 v 9:16 | Karma článku: 26.80 | Přečteno: 755 | Diskuse

Petr Mach

Válka na Ukrajině není v našem zájmu

Válka na Ukrajině není v našem zájmu. Na vyřešení konfliktu - ať vojensky nebo diplomaticky - jsme jako Česká republika malí páni.

19.1.2024 v 9:18 | Karma článku: 36.95 | Přečteno: 1227 | Diskuse

Petr Mach

Zákaz spalovacích motorů bude ekonomickou katastrofou. Fialova vláda ho odhlasovala.

Zákaz spalovacích motorů, který schválil Evropský parlament a pak za přispění naší vlády Rada EU, je holou šíleností. Je ale možnost tuto regulaci zrušit.

11.12.2023 v 7:35 | Karma článku: 37.09 | Přečteno: 1039 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 63 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 598 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 909 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1583 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 498 | Diskuse
Počet článků 158 Celková karma 32.88 Průměrná čtenost 7760

Petr Mach. Ekonom a politik. Vysokoškolský učitel. Lídr kandidátky koalice SPD a Trikolory pro volby do Evropského parlamentu.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...