Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Opravdu bezzubý zákon, zvláště za článek 12. se skryje úplně všechno - tedy, válečnou hrozbu bych jako výjimku chápal, snad i živelnou pohromu, ale proč mezinárodní smlouvy a závazky (proč jen jsem si hned vzpomněl na ESM?) nebo významné zhoršení ekonomického vývoje (to je mi formulace, kdo určí, co je významné zhoršení?).

Oč je zákon bezmocný ve vztahu k vládě, o to jí dává silnější pozici ve vztahu k územním samosprávným celkům (čl. 13), kdy jí dává možnost zadržovat jim daně.

1 2
možnosti
Foto

Jedine co nasi ekonomiku poklada a casem definitivne polozi je naprosto neumerna vyse zdaneni na jednoho obyvatele. Suma dani by nemela prekrocit 20% - v soucasnosti je pres 40%.

Stejne tak nas polozi zvysovani dluhu verejnych financi. Vlada by naopak mela zacit - a to urychlene se sanovanim verejnych financi tak aby se pri celkovem zdaneni obyvatel maximalne 20% dluh snizoval - a to alespon o 2% rocne. S tim, ze cilem by melo byt jeho umoreni a nasledne pak by mel byt cilem mirne prebytkovy statni rozpocet.

3 0
možnosti

Souhlasím s vámi v tom, najít cílový stav a řekněme 10 let se k němu blížit. 10 let, tedy tři volební období, to by nepadlo na jednu vládu.

3 0
možnosti

Není pokrytecký, každý krok správným směrem je krok, kterým se přibližujeme k cíli a nebo se o to snažíme. Opravdu ne každý má sedmimílové boty a své cíle si plní okamžite a hned. Tak to nebývá ani v pohádkách.

Každý realista přivítá jakékoliv zlepšení. Naopak demagog zlepšení zavhne jenom proto, že okamžitě nenastolí ten nejlepší ideální cílový stav. Němci se k tomu také "pokrytecky" odhodlali a pomalu ale jistě svůj rozpočet stabilizují. A od jisté doby bude podle ústavního zákona jejich rozpočet vyrovnaný.

Vaše salónní kritika mi připadá úplně stejná, jako při pokusech zrušit či významně omezit politikům imunitu. Zákonů už bylo zamítnuto tak moc, že po malých krůčnách by politici byli bez imutity už alespoň pětiletku. Vždy se ale zatím našel nějaký "teoretizující mudrlant", který návh označil za populistický, nedostatečný a nakonec se to smetlo se stolu, že "příště" bude návrh lepší a propracovanější. Přístě - a je to pořád stejné, čeká se zase na nějaké příště. Sny a realita. Zatímco vy sníte, realita nezrušené imunity ukazuje možný výsledek vašeho snu. Já bych dokonce řekla, že i velice pravděpodobný výsledek vašeho snění.

Malými kroky dojdete třeba i na Mt.Everest, když máte výdrž, odhodlání a správný směr.

3 2
možnosti

Upřímně, co se týká zákonných brzd zadlužení, sledujte vývoj v USA - v konečném důsledku není důležitý zákon, ale reálná vůle politiků. Protože co je lehčí, než zákon změnit. Z tohoto hlediska by ani tvrdý, nekompromisní zákon neměl smysl - smysl má zvolit politiky, co nás nebudou zadlužovat. Ti ostatní si zákon stejně změní či upraví podle potřeby.

2 2
možnosti

Naprostý souhlas !R^[>-]

3 6
možnosti
Foto

Pane Machu, jste srandista. Jako komik dobrý. Jako ekonom ubohý.

Ten váš návrh je z kategorie - poručíme větru, dešti. ;-D

8 13
možnosti
Foto

Co kdyby jste to zkusil trochu konkrétněji? Tohle je jen plácnutí do vody.

7 6
možnosti
Foto

Doufám, že v příštích volbách Svobodní překročí hranici pro vstup do parlamentu a p. Mach bude moct svůj návrh přednést přímo ve sněmovně.

7 6
možnosti
Foto

A prý je ten návrh zákona ještě přísnější, než "evro kompakt", tak co to vymysleli v té Bruseli? A Španělsko s Itálií už předem hlásí, že budou požadovat výjimku. A Kalousek vyhrožuje, že když to Nečas nepodepíše, tak nic.

2 5
možnosti

Nejlepší léčebnou metodou je Švédsko. Stačí jít jeho cestou. Je to jediná země v EU, která reálně snižuje své zadlužení. Narozdíl od ČR, kde dluh expanduje neskutečným tempem. Za vlád ČSSD byl dluh alespoň použit na krytí ztrát ČKA, bankovního socialismu a na investice, což se projevilo hospodářským růstem vyšším, než mělo na še okolí a zvýšením reálné průměrné životní úrovně v letech 1999-2007 o 40%. Tato vláda nejen že neinvestuje a jen prožírá, ale dělá i další kroky, které růst dusí. Za 5 let jsme se ještě nedostali na čísla roku 2008, co se týká HDP. A to dluh narostl z 802,6 mld. Kč ke konci roku 2006 (24,9% HDP) na 1667 mld. Kč na konci roku 2012 (odhad=43,5%). O čem tedy chce ODS, TOP09 a LIDEM točit? +865 mld. Kč dluhu v nominální částce a 18,6% jako procento HDP.

3 3
možnosti

Máte pane Machu naprostou pravdu. Ústavní zákon o vyrovnaném rozpočtu tato země potřebuje jako sůl. Politika s vyrovnaným rozpočtem by neměla co dělat. Zodpovědný rozpočet má sloužit státu a ne politickým stranám. Takže nemohu souhlasit s příspěvkem pana Roda, který se  toto téma o zodpovědnosti k občanům snaží zpolitizovat. Vyrovnaný rozpočet bude sloužit všem.

Kéž by se tento zákon podařilo prosadit.

KARMA. [>-]

8 6
možnosti

Prosadit podobný zákon ve stávajícím finančním systému částečných rezerv je stejné, jako uzákonit matematický zápis 0+1-1,1=0.

4 5
možnosti

Stručné, věcné a jasné ! R^

Ten zákon je zbytečný a zakládání nového úřadu je jasnou trafikou .

6 5
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS