Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
FN

To, že zdražování cigaret někoho donutí přestat kouřit, je dle mého názoru chybný argument. Závislost je závislost, jak by jinak bylo možné, že gambler hodí do automatu celou výplatu, není to snad dost "drahé"? 

Za druhé je to z principu špatný přístup, pokud bude stát myslet za občany, ten občan nikdy nebude mít dostatek odpovědnosti sám za sebe.

Reálně je to prostě o tom, že chceme vybrat více na daních, protože chceme více utrácet a zdůvodňujeme si to bohulibými důvody, protože ten kuřák si tu krabičku koupí i kdyby stála 200 Kč a kdo by přece nesouhlasil, když jde o tak hnusný zlozvyk?

0 0
možnosti
AF

A23l65e90n26a 98F52i82r95s27t

28. 12. 2013 10:02

a tohle je odpověď plná "konkrétních údajů" od Mirečka, kterého jsem se níže ptala na jména těch narůstajících euroskeptických stran:

 

"....Alenko, můžete si lhát sebevíc, ale ekonomické ukazatele o TRVALE SE ZVYŠUJÍÍ POKLES EKONOMIKY, HDP, NEZAMĚSTNANOSTI, to jsou fakta. Nedala jste za celou dobu JEDINÝ argument. I vzrůstající preference těchto stran jsou fakta. VAŠE SEBELŽI JSOU JEN VAŠE PŘÁNÍ!!!.....".

 

Že by mu na stranickém školení opoměli ta jména sdělit? On sám volá po argumentech, ale odpovídá populistickými frázemi.

0 2
možnosti
MP

Alenko, je li statistika ekonomických faktů populistická fráze, pak vás pámbu ochranuj. Jste skutečná komička, měla byste vystupovat v TV. Mám z vás záchvat smíchu...Zhoršující se ekonomiku považovat za populismus, jste skutečný unikát...

3 0
možnosti
VB

Jsem šťastný nekuřák od doby kdy startky stály 30 korun tzn,asi 7 let.A divím se, kde se berou ty statistiky, když široko daleko buď lidi balí ten humus na vykuřování skleníků a nebo hulí ty různé Festky,Jing Lingy a další východoevropský výkvět, i když i ten už se přehoupl přes 40 korun za krabičku na černém trhu.A krásná vzpomínka, když celé devadesáté roky jsme zase pašovali z targoviska v Cziesine kuřivo, tak nevím kde jsou ty davy co přispívají na ty likvidující daně, že by pražáci?:-)

0 0
možnosti
MP

Pane Hanák, do hospody se odjakživa, i za Nerudy, chodilo na pivo. A i tehdy k pivu patřil tabáček. Většina pivařů jsou kuřáci. Aspon v našem státě tato mentalita platí, proto by většina hospod zkrachovala. Nedělejte z hospodských nesvéprávné blbce!!! Poznají-li, že bez kouření se zvýší návštěvnost, spolehněte se , že tak budou okamžitě reagovat!!!

2 0
možnosti
AF

A22l46e30n19a 42F93i18r36s77t

28. 12. 2013 8:54

On sice Mireček moc do ciziny nejezdí, s cizímy jazyky je také na štíru, vše od Šumavy mu už připadá jako CIZÍ VELMOC, a o to úsměvnější jsou ale jeho argumenty. Úsměvné proto, protože přesně tyhle samé argumenty jsem slyšela od místních Mirečků v Irsku, Německu, Rakousku a o Francii ani nemluvě.

Jím obhajovaní a překombinovaní "kouřící sociální slabí chodící do hospody na pivo", kvůli kterým zkrachují čeští hospodští, jsou prostě nezapomenutelní.

2 2
možnosti
MP

Nejde vůbec o přesnost výpočtu, koruna tu nehraje žádnou roli, ale jde o princip, že cigarety budou radikálně zdražené díky EU. A doplatí na to právě důchodci a dělníci s nízkým platem Je to mimořádně asociální. Říkat někomu, že by neměl kouřit, je mimořádně hloupé. Vám také někdo neporoučí, že byste neměli pít přeslazené nápoje, jíst uzeniny, zeloknedlo, bonboniéru atd. To je rozhodnutí každého jednotlivce. Proč nám CIZÍ VELMOC musí stále poroučet, co musíme a co nesmíme. Jsme skutečně tak nesvéprávný stát, že si neumíme dělat vlastní zákony. Opravdu existuje jeden moudrý, který všechno ví, co je správné? Budte si jistí, že přijde i na vaši oblíbenou bonboniéru, cocacolu, párek, ovárek atd., protože to škodí zdraví. Pak už bude pozdě...Nechci nikoho urážet, ale považuje-li někdo tuto skutečnou DIKTATURU za spolupráci, pak by se měl nad sebou zamyslet- diplomaticky řečeno.

3 1
možnosti
AF

A48l25e86n49a 83F50i14r89s87t

28. 12. 2013 8:57

bože můj, a něco takového snad dokonce smí svobodně volit !???

1 3
možnosti
Foto

On totiž Mach sice píše o správné směrnici EU a o správných hodnotách navýšení spotřební daně. Problém však už má s vyčíslením dopadu, protože jím uváděná čísla jsou nesprávná a teoretický nárůst ceny cigaret nebude tak dramatický.

Dále, ač jiným "ekonomům" zazlívá neschopnost registrovat důsledky provedených změn, tak se chová úplně stejně. Jím vypočtené zvýšení ceny cigaret nebude tak výrazné, nejen z důvodů špatných výpočtů, ale i z důvodu:

- obchodníci se výrazně předzásobují, takže se bude několik měsíců prodávat za původní cenu

- výrobci si jsou vědomí dopadů a nepředpokládají, že se prodejní cena zvýší o celou hodnotu zvýšené danové zátěže.

1 2
možnosti
PH

P51e15t19r 31H92á82l54a

29. 12. 2013 14:32

Já teda nevím, ale čtvrt koruny na kus je u mě 5 Kč na krabičku, k tomu úprava kurzu jako takového...

0 0
možnosti
AF

A27l73e16n96a 58F80i34r90s88t

27. 12. 2013 18:54

a zatímco zde Mirečkové a Krákorové řeší ostatní diskutující, nikomu zřejmě nevadí zcela zásadní fakt, že "ekonom" Mach vlastně vůbec neví, o čem píše a že jeho blog je tím pádem vlastně o ničem.

A to chtěl s tou svoji pidistraničkou SS(O) vystupovat z EU a není schopen vlastně ani správně pochopit a vyložit zcela jednoduchou vyhlášku a směrnici. Ale možná právě proto! Zřejmě toho nechápe podstatně víc.

Pro mě je ale důležité, že to pochopili voliči v posledních volbách.

4 8
možnosti
MP

Alenko marnost nad Marnost, Ani JEDINÉHO KONKRÉTNÍHO argumentu se od vás nedočkám. Takže logicky, žádný argument nemáte, tudíž pravda není na vaší straně. Chválí-li někdo něco a nemá-li argument, proč to chválí, pak je u něj něco v nepořádku.

5 0
možnosti
MZ

Tak toto mě osobně vůbec nevadí a spíš se mi to zdá pořád málo. Podívejte se, jak je na tom náš stát ve srovnání s jinými, vyspělejšími. Tam se kouření omezuje kde se dá, ale u nás půjdete ráno před základní školu a tam hloučky dětí bafají cigára o stošest. Nikomu to nevadí, i když dle zákona jim cigarety nikdo prodat nesmí. Tak kde je berou? Cigaretami to začíná, pak následuje alkohol a drogy. Takže i kdyby to šlo o 100,- Kč nahoru, jedině dobře.

0 7
možnosti
Foto

J83i77ř52í 17R37e12m14e81š

27. 12. 2013 17:50

Kde je berou? Tam, kde prodejce neuplatnuje spotrebni a jine dane!

Stane se jedine= zvetsi se cerny trh a deti budou bafat dal. ( u alkoholu mela vysoka dan za nasledek "smrtici", nedaneny alkohol. Tady to je podobne...)

8 0
možnosti
AF

A22l95e52n53a 86F16i73r82s56t

27. 12. 2013 17:18

Pane Machu, plivat a zaslepeně kritizovat umíte skutečně mistrně. Jako ekonom jste ovšem naprosté zklamání a nula.

Jak by bylo jinak možné, že vám ze zmíněné vyhlášky unikla závěrečná ustanovení o výši přepočtu národních měn na € s ohledem na stanovení spotřební daně. Nebo jste to vynechal úmyslně, abyste zmátl Mirečky a podobné.

Kurz € se nebude ve smyslu vámi uvedené vyhlášky vůbec přepočítat v hodnotě 27,665 Kč. TO JSTE NEVĚDĚL ???!!??? Udělejte si v tom prosím trochu jasno!

2 4
možnosti
AF

A42l14e58n39a 16F17i63r83s68t

27. 12. 2013 16:18

jo, pane Machu - a bude ještě hůře.

Za ty experty v ČNB se poděkujte Klausovi a za dopad zhoršeného kurzu Kč vůči € vlastně taky. Kdybyste už měli dávno €, nemusel jste dnes psát tento blog.

 

Ale udivuje mě, že si děláte takové starosti o kuřáky. Existuje jistě mnohem více zdražení věcí z dovozu, za které byste se měl statečně bíti: léky, energie, dětské potřeby, potraviny a co já vím ještě.

  

Takhle ty volby vy a vaše SS(O) nevyhrajete.

2 3
možnosti
MP

Alenko, kdyby jsme měli euro, měli bychom povinnost platit ESM, ale o tom se nemluví ani na Slovenku, jinak by se tam lidi vzbouřili. Trpíte patologickou nenávistí k VK. Vůbec jste nepochopila,  že nejde jen o cigarety , ale o princip. Je ostuda, že díky EU musí být vysoké daně za dětské pleny. To je skutečná pomoc rodičům. Proč EU dovolí, aby se k nám dovážely tzv. potraviny? Proč nám nepomohla s kanadskými vízi? Opravdu, skutečná pomoc a spolupráce. Pokud vím, tak ve většině rodin s vzájemně pomáhají a ne aby bojovali o to, kdo nejvíc získá. Má-li to být rodina, měla by se dle toho chovat- vzájemně si pomáhat. Budte si jistá Alenko, že bude-li skutečná spolupráce, pak plných sto procent lidí nejen u nás  ale i ve všech evropských státech se bude rvát o členství v EU. Pro skutečnou spolupráci a vzájemnou pomoc je každý normální člověk. Drtivá většina rodin na celém světě tímto chováním dokazuje, že chtějí skutečnou spolupráci a vzájemnou pomoc.

4 1
možnosti
  • Počet článků 158
  • Celková karma 34,93
  • Průměrná čtenost 7761x
Petr Mach. Ekonom a politik. Vysokoškolský učitel. Lídr kandidátky koalice SPD a Trikolory pro volby do Evropského parlamentu.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky