Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Budíček! Budíček!

Tento run na korunu nevyvolala ČNB, ale ČT, která neustále opakuje žertovnou "analýzu", která na základě hodnocení prvního týdne roku 2015 "expertně" vyhodnotila CZK, jako největšího losera roku. Na tuto mediální kampaň nemohly trhy nereagovat.

Vinit z toho ČNB je naivní. Jak je vidět z diskuse, řada lidí už píše o tom, že koruna je pro zlost a měli bychom přejít na euro. Hlavní překážkou toho, že doposud euro nemáme, byla široce rozšířená důvěra v korunu a takovéto PR kampaně mají jako hlavní cíl právě znechutit lidi a podkopat jejich důvěru v korunu.

Opravdu chtějí Svobodní pomáhat PR šíbrům v popravě naší koruny?

0 0
možnosti

Pane Vyhnalík, co to máte pořád s tou televizí? Vy se opravdu domníváte, že subjekty, které m.j. ovlivňují kurz koruny čerpají své informace z TV obrazovek? Důvěryhodnost ČNB nejvíce podkopávají sami členové bankovní rady, kteří v panice z možného nesplnění inflačního cíle nedokážou jednoznačně prezentovat své záměry a způsobují tak chaos, především mezi spekulanty. Intervenovat proti koruně v době výrazného poklesu ceny ropy je nesmysl a dle mého názoru je to nesmysl vždy. Každá taková intervence je umělý zásah do standardních tržních vztahů a díky tomu se vytrácí příčinný vztah mezi kurzem měny a stavem ekonomiky.

2 0
možnosti

Ja si porad myslim, ze je neco spatne. USA v predchozich letech "vytisklo" miliardy dolaru a misto toho, aby hodnota dolaru velmi vyrazne klesala, tak stoupa. My kdyz si neco malo "vytisknem", tak hodnota koruny klesa. Neco tady strasne moc smrdi..... :-(

0 0
možnosti

A vsichni se tvarej, ze ten hnilobnej smrad nikdo necejti. Rv

0 0
možnosti

Nejsem ekonom, ale podle mě to, že všechno časem zlevňuje, je přirozenější, než že to zdražuje. Výroba všeho se časem zefektivňuje, automatizuje, vychytávají se různé procesní vady, je méně odpadu, úspornější technologie apod.

Podle mě v pravěku všechny ženy pěčovaly o děti a oheň a muži všichni lovili a občas stejně chcípli hlady. Dneska na výrobě potravin pracuje třeba 10 procent lidí a zbytek sedí u počítačů a létá v letadle. Potraviny prostě zlevnily, a dám za ně tak jen 10 procent příjmu. A ty ušetřené peníze mohu použít na nové věci a tím se posune vývoj. Ale ČNB to vidí jinak, znehodnotí peníze a budeme zase všichni lovit mamuty.

2 1
možnosti

P24e45t42r 32K48a58p64l43a92n

14. 1. 2015 14:43

Vypadá to, že bankovní rada ČNB nevěří na genialitu ekonoma a vševěda Václava Klause, který věřil, že vše zařídí neviditelná ruka trhu, kterému je třeba nechat volný průběh a zhlédla se ve vidině centzrálně řízeného hopspodářství. Bohužel zapomíná zveřejňovat dopředu pětileté plány.

4 1
možnosti
Foto

To je bohužel celosvětový trend. BOJ, Fed i ECB hodily "neviditelnou ruku" už dávno přes palubu... :-(

4 0
možnosti
Foto

J35a46n 14K42a54d12r43a83b47a

14. 1. 2015 11:21

Nechápu jak chtějí rozhýbat spotřebu neustálým znehodnocováním úspor. Např. my se odhodláváme s partou lidí rozjet projekt na stavbu několika rodinných domů svépomocí, projekt neustále odkládáme díky značné nejistotě. Tyto kroky znehodnocují úspory, které máme k dispozici a zdražují vše z dovozu (což je podstatná část technologií užitých při stavbě), takže naše kalkulace za poslední dva roky jsme byly nuceni upravit o více než 10% byť ceny ve stavebnictví obecně klesají. Z naspořených cca 500000 už to dělá znehodnocení pěkných pár desítek tisíc. Mám chuť se na to vše vykašlat a peníze raději roztočit někde na dovolené - bydlet kde máme...Rv

5 2
možnosti

Mohl byste nás tady poučit, které technologie užité při stavbě jsou z dovozu?

2 1
možnosti

A30n12n29a 80V49e26s26e70l96á

14. 1. 2015 11:12

Mnoho výrobců orientovaných na export asi jásá , mnoho z nich  své zboží neprodávají zde v ČR, ale posílají ven. Můžeme snížit nezaměstnanost žen nad 40 let. Tyto ženy umí plést, šít a háčkovat. Německo jim neklade žádné překážky v prodeji na rozdíl od našich orgánů a nyní jsme levnější než západoevropské ženy. Tak pojďme a exportujme . Máme přece co nabídnout.

0 0
možnosti

Je třeba mít na mysli, že znehodnocování koruny především vůči dolaru zvyšuje náklady na obsluhu státního dluhu, placenému v dolarech. Pokud jsme před čtyřmi roky platili za dolar 16.80 a dnes 24 Kč. , státní dluh vzuroste o tuto rozdílovou částku.

    Další negativní vliv má prodej zlatých rezerv. Dvě třetiny zlatého pokladu, který se naším předkům podařilo uchránit i před nacisty, "zmizely" neznámo kam. Díty tomuto odprodeji je v našich bankách o dvě třetiny zlatých rezerv méně, než za komunistů. Naše peníze jsou pouze pomalované papírky. Tak jsme dáni všanc spekulativnímu kapitálu. Ten si určuje jak drahá bude pracovní síla a kurz koruny. Bez zlatých rezerv jsme zcela odkázáni na ty, kteří nás ve světě kapitálu odstaví přesně na takovou kolej, na níž nás potřebují mít.

    Třetí důvod spočívá v tom, že představitelé našeho finančnictví chtějí zabránit vstupu eura, jako platidla na našem trhu. Pobyty pro cizince, které nabízíme v korunách, vůbec finančně neodpovídají tomu, co vyžadujeme jako platbu za pobyt. Cena pobytu je ovlivněna směnárnou a jejími "poplatky". Eura cizinců se těmito transakcemi dále znehodnocují. Pokud se návštěvník spolehne na směnárníka, bývá obrán až o 400 Kč. na sto eurech. To, že někomu to vyhovuje a plní mu to kapsy, je zřejmé.

   Další důvod spatřuji v tom, že v případě zavedení minimální mzdy o 700 Kč vyšší, než v předešlém roce, znamená současné znehodnocení naší měny pro zahraniční investory a podnikatele, že finanční vstupy na jejich zaměstnance se nemění. Čeští zaměstnanci mají "přidáno", ve skutečnosti ČNB našla recept na to, jak zachovat pro zaměstnavatele naprosto stejnou investici za pracovní sílu, která má dojem, že dostala přidáno.

   Tyto finanční šachy hrají temné síly řízené zahraničním kapitálem. Ty ví přesně, že bez zlata, kterého jsme se zbavili, jsme jen loutkou v rukou těch, co s námi podnikají. V současnosti pro ně představujeme nejlevnější pracovní sílu v Evropě.

5 1
možnosti

S tím eurem jste vedle. Cílem kažení pověsti koruny je právo naopak snaha usnadnit zavedení eura, překonat odpor opírající se o tradici a nostalgii.

9 0
možnosti
Foto

Řekl bych, že někteří kamarádi členů Bankovní rady se živí jako forexláci a potřebovali nějakou volatilitu. To se to spekuluje, když se předem ví, co bude...

6 1
možnosti

Za pádem koruny stojí ti, kdo u nás chtějí mocí mermo zavést euro.

15 1
možnosti

Pokud bude koruna vůči euru nestabilní, nikdy nemůže, ani nesmí být u nás zavedeno euro.

0 0
možnosti

Už se začínají objevovat články, zda by nebylo lepší přijmout Euro. Tyhle manipulace s korunou, za kterými stojí několik mocných lidí, patrně mimo ČR, nebudou mít jen jeden jediný důvod. Těch důvodů bude víc, a znechutit lidem korunu je jedním z nich.

16 0
možnosti

přesně tak. 

Euro (Titanic) nepřijímat, ale raději vypráskat ty, co za těmito manipulacemi stojí

10 0
možnosti
  • Počet článků 158
  • Celková karma 34,93
  • Průměrná čtenost 7761x
Petr Mach. Ekonom a politik. Vysokoškolský učitel. Lídr kandidátky koalice SPD a Trikolory pro volby do Evropského parlamentu.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky