Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Zasaďte se tedy o roaming ještě Svobodnější!

2 0
možnosti

I kdyz jsem privrzenec vasi strany, tak s timhle nesouhlasim. Nemuzete argumentovat volnym trhem ve chvili, kdy se jedna o z podstaty veci netrzni prostredi. Vstupu na trh zde nebrani jen vysoke naklady, ale predevsim fyzikalne omezene mnozstvi vysilacich pasem. No a tato pasma ma licencovana nas mobilni kartel, ktery se v zadnem pripade trzne nechova. Virtualni operatori jsou jenom takova ulitba, ale porad mohou delat jenom to, co jim nasi operatori povoli. Mobilni internet u nas za stejnou cenu jako na zapade proste nedostanete, protoze ani tem virtualum to za tolik nas kartel neproda.

Doted jsme byli dojna krava pro zahranicni majitele nasich operatoru(snad jen v CR jsou vsichni mobilni operatori trvale v zisku, to je svetovy unikat). Se zrusenim roamingu toto mozna padne.

2 0
možnosti
Foto

Dokonalá konkurence je definovaná jako stav, kdy vysoké vstupní náklady brání dalším hráčům vstup na trh. Prostě už tam není dost místa pro dalšího. To není kartel, to je prostě jev, který existuje v každém prostředí, nejen v telefonování. Na internetu máme spoustu příkladů. Vyhledávání - Google, Operační systémy - Microsoft, mobily - Google a Apple, všude najdete vysoké bariéry pro vstup nového hráče. Ani takový bohatý Microsoft prostě nemá peníze aby překlopil trh mobilních systémů na svou stranu. A teď si vemte, že mobilní operátoři v tomhle hrají druhé housle, vlastně to jsou už dinosauři, čeká se jen na kometu, která je vyhubí. A jak je to možné? Inu, když jsou někde nákladné vstupní bariery, najdou se chytré hlavy, které na to jdou od lesa a vymyslí něco jiného. Pan Mach má pravdu, že dnes už není nutné ke komunikaci na dálku použít mobilní telefon s tarifem u operátora. Můžete klidně použít třeba VOIP nebo Skype a volat mnohem levněji. Evropská regulace proto v zásadě přichází pozdě. A co je nejhorší, může naopak škodit na jiných místech, než se očekává, protože pokud opravdu dojde ke zlevnění roamingu, budou nakonec paradoxně podpořeni dinosauři a vývoj nových technologii utlumen. Protože ty technologie žádnou regulaci nemají. Lidem je ale jedno, co se reguluje co ne, jakmile někdo nařídí nižší ceny v operátorů, přestanou používat doposud levné alternativní technologie a ty pojdou kvůli nezájmu. Nakonec všichni zaplatí mnohem víc, než v normálním tržním prostředí.

1 0
možnosti

Skype funguje souběžně s mobilními operátory už od roku 2003, takže mluvit o něm dnes jako nějaké inovaci je trochu nepatřičné.

3 0
možnosti

M14a84r66e78k 18M27a50r18e10k

6. 11. 2015 12:54

Káže jeden z politiků.

2 0
možnosti

regulace roamingu funguje již od r. 2007 a za tu dobu ceny na domácím trhu výrazně poklesly, takže prosím nikoho nestrašte, že se zrušení roamingu projeví doma negativně, všichni víme jak byly roamingové ceny přemrštěné a bohužel  mimo EU je tomu tak dodnes.

9 0
možnosti
Foto

Ony by klesly tak jako tak. Kdyby ceny zůstaly jako před rokem 2007, tak by dnes nikdo mobilní telefon nepoužíval na telefonování. Operátorům je regulace směšná, mnohem víc je děsí levný internet, který nepřišel z jejich strany. Takže horko těžko drží krok s konkurencí

1 0
možnosti

J91a12n 40B24u87r87i68a98n

6. 11. 2015 10:13

Motáte to tak nějak posvobodnovsku - jako obvykle. Kdysi se u nás na mobilní číslo volalo za 7 a více Kč (jedno jestli z pevné či mobilu). Důvodem byl propojovací poplatek, který kdysi činil opravdu 7 a více Kč.

Dnes, pokud nevoláte "neomezeně", můžete na mobil volat za méně než 1 Kč. Propojovací poplatek totiž klesl na nějakých 30 hal.

A víte, v čem spočívá pointa? Že naší velké trojce (T-Mobile, Vodafone, O2) je v podstatě jedno, jestli je poplatek 30 hal nebo 7 Kč, protože část hovorů jde jen u nich (volající i volaný mají stejného operátora) a počet příchozích a odchozích hovorů k cizímu operátoru je téměř shodný. Takže výsledkem propojovacích poplatků (ať 7 Kč či 30 hal) je pro velkou trojku zhruba nula!

Snížení poplatků ale uvolnilo ruce konkurenci (VoIP, virtuálové).

A to samé se stane po zrušení roamingu. Jestliže třeba rakouský operátor nabídne volání či data podstatně zajímavější než český, tak si klidně pořídím rakouskou simku a budu ji vesele používat aniž bych vytáhl paty za hranice. Pro mě, jako spotřebitele, nabídka prudce stoupne.

8 0
možnosti

Jak jste prisel na to, ze operatorum je jedno, jaky je poplatek ? Neni, oni na nem vydelavaji. Poplatek z odchozich hovoru preructuji zakaznikovi. Poplatek z prichozich hovoru si castecne nechaji.

0 0
možnosti

Tyto inovace chytrých lidí, usnadňují lidem život, ne regulace politiků - není co dodatR^

6 0
možnosti
  • Počet článků 158
  • Celková karma 30,92
  • Průměrná čtenost 7761x
Petr Mach. Ekonom a politik. Vysokoškolský učitel. Lídr kandidátky koalice SPD a Trikolory pro volby do Evropského parlamentu.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky