Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SJ

Hlavní důvod proč Britové volili Brexit nebyly finance: byla to suverenita a s ní spojená demokracie - přání, aby si o svých věcech rozhodovali Britové sami a ne úřednící v Bruselu (a popř. Merkelová v Berlíně).

Hlavní motivací zastánců setrvání v EU byl strach: strach z ekonomických a podobných katastrof, které se teď moc nenaplňují a téměř jistě ani nenaplní, naopak. Projekt Strach (Project Fear) nevyšel. RvEU

http://www.usnews.com/opinion/articles/2016-06-30/poll-shows-brexit-vote-was-about-british-sovereignty-not-anti-immigration

3 0
možnosti
JM

Pane Machu, spolu s Vámi přeji Británii úspěch a věřím, že Británie nesvazovaná regulacemi bude dobrým příkladem. Chtěl bych ale poukázat na to, že stejně důležitý příklad je způsob, kterým bylo změny dosaženo, tedy referendum. Myslím si, že tento fakt by si měly uvědomit všechny politické strany, které chtějí něco změnit. Strany, jejichž cílem je naopak kontinuita charakterizovaná jejich účastí na moci, referendum a jakékoli prvky přímé demokracie odmítají. V poslední době nám to připomněl svým prohlášením Sobotka. Stran majících nějakou myšlenku máme dost, problém je ale v tom, že ty myšlenky se více či méně liší, což vede k rozmělnění voličského potenciálu. Co takhle jít do příštích parlamentích voleb společně se všemi, kteří se shodnou na základním bodu volebního programu, tj. uzákonění opravdu účinného referenda iniciovatelného občany? Všechny ostatní rozdíly by si mohly strany sdružení ponechat. Příznivci dílčích stran přece mohou vyjádřit své sympatie preferenčními hlasy v rámci kandidátky.

3 0
možnosti
Foto

Děl náš největší český Eurospektik v Europarlamentu, jenž se přátelí s UKIP a dalšími frakcemi. Farage už byl sice dobrovolně odejit, ale Mach stále hovoří o blahém dlouhodobém vlivu Brexitu na ekonomiku UK. K tomu může dojít, ale jen, pokud bude obchodovat s Indií, Čínou a dašlími zeměmi, ke kterým se napne ve svém kosmopolitismu a samozřejmě s jejich stálicí Saúdskou Arábií. V podtstatě Mach opakuje výzkumy UKIP atp. Myslím si ale, že pokud UK přestane platit do rozpočtu EU, tento rozpočet se rozhdoně nezhroutí, bude jen dost oslaben, UK by ale neměla profitovat na zcela bezcelním obchodě s EU. Nelze puoze slíznout smetanu a tak se bude asi jednat spíše o neudálost. Samozřejmě si asi budou moci více hýbat například se svými daněmi atp. Otázkou je, jestli se jim zdaří vůbec vytvořit funkční normy a legislativu, směrnice a normy, jež byla nyní odvozeno od legistavivy EU, při míře jejich chaotičnosti a ledabylosti. Každopádně UK je světem pro sebe. Je to těžký oříšek. Nebyli v Eurozóně a tak jejich odchod nebude zas takovým problémem. Poslouchala jsem Machův rozhovor s ekonomem Michalem Mejstříkem, a Petr Mach měl argumenty tak trochu jako rozjásaný euroskeptický skaut.

1 3
možnosti
Foto

Není fajn jak se ty "pádné argumenty" eurohujerů proti Brexitu bortí?

Nad Británií vyšlo slunce, žádný krach ekonomiky ani válka nejsou v dohledu, Johnson neutekl od odpovědnosti a další budou následovat. Dočkáme se někdy nějaké zodpovědné sebereflexe ze strany eurohujerů a doznání, že se mýlili?

16 0
možnosti
VS

Nedočkáme. Ale to nám vadit nemusí. Najdou si jiné harašení a strašení. A bude to nanovo.;-D;-D;-D

4 0
možnosti
VN

Tento blog vnímám jako klasické teoretické plkání pana Macha , jak by to dle něj (teoretika) mělo fungovat. Praxe bývá od teorie hodně a hodně vzdálená. Tak se nechme překvapit , jakým směrem ekonomika Velké Británie půjde.

3 7
možnosti
MP

Neni srovnani GBP vs CZK trochu mimo v momente, kdy CNB nasi menu oslabuje? Spis by vetsi smysl davalo srovnani kurzu GBP/USD.

6 0
možnosti
JH

Ono to není jen o penězích, ač mnoho toho o penězích je. Příkladně spotřební daně jsou stanoveny direktivou EU a žádný stát nemůže mít nižší, povinné zdravotní a sociální odvody, jinak komunistický výmysl, jsou taky povinné napříč EU. Mimoto nemůže členský stát EU změnit svou sociální politiku, jelikož socialismus je povinný a musí se jím řídit pravicové vlády. Tady vidím obrovské možnosti Británie, bude si to moci upravit podle svého a pokud to udělají s rozmyslem budou jen profitovat. O splacení státního dluhu je již složitější hovořit, ale státy EU jsou na tom, v tomto směru, ještě mnohem hůř. Na splacení státních dluhů prodělají všichni občané, jelikož předtím ty peníze prožrali, sic ne vlastní vinou. Je potřeba se dostat na novou startovní čáru očištěnou od ideologií a pragmaticky začít obnovovat opět kapitalismus, který jako jediný dokázal svou životaschopnost.

15 2
možnosti
PV

až na zdravotní odvody souhlasím, je velmi dobře, že jsou povinné, podívejte se na zdravotnictví v US a pak budete rád, že máme zdravotnictví povinné...

5 3
možnosti
PV

to je hlavní problém EU, pokud se objeví nějaká krize, stáhne sebou víceméně všechny státy, nelze se proti tomu obrnit, kdežto v malých ekonomikách, které mohou být provázané volným trhem i bez EU by se vedlo výrazně lépeR^

0 2
možnosti
VV

Prejme jim ten exit. Vodafone a Toyota uz take hleda vhodna mista aby mohla uskutecnit GB exit. vodafone ho uz myslim nasel v Mnichove, u toytoty se proslicha cosi i o ceske republice. A ze Banky exitujou do Frankfurtu je uz znama vec.

3 1
možnosti
JL

Ani jedna banka nechce odejít z Londýna. Ona totiž neexistuje jen EU.

1 3
možnosti
Foto

No on asi pro Britanii není podstatný kurz libry ke koruně, ale spíše k Dolaru kde se pohybuje na cca 30 letém minimu a vůči Euru kde došlo k radikálnímu oslabení.

Ano Britnie ušetří za platby do Eu 350 mil týdně ale taky z ní nedostane jiné peníze v dotacích ... takže teoreticky bude v plusu, kolem 120 mil týdně, ale fakticky bude muset tak jako Norsko a spol platit za přístup na Evropský trh takže neušetří nic.

Banky budou muset zareagovat pokud budou chtít fungovat v EU.

Suma sumárum jste vyplodil totální demagogický blud poplatný politice, kterou se profilujeteRv

7 6
možnosti
JL

Suma sumárum Británie platí, po odečtení všeho toho co zpět dostane, přes 190 mil liber týdně - průměr za poslední roky. Všechny banky vydaly prohlášení, že v žádném případě z Londýna neobejdou. Ona totiž není jen EU, víme? A platby za přístup na trh jsou daleko nižší, nevím kolik budou v případě Británie. Ovšem vím, že například Británie vydělá na rybolovu, kdy byla svázána kvótami EU a musela dovolit ostaním lovit v jejich vodách. Také bude muset inmplementovat jen minimum přespisů EU, což je další úspora. Celkově na tom Británie vydělá, protože její obchod se státy mimo EU je větší, než se státy EU a má šanci růst, protože nebude svazován předpisy EU.

5 3
možnosti
  • Počet článků 158
  • Celková karma 30,92
  • Průměrná čtenost 7761x
Petr Mach. Ekonom a politik. Vysokoškolský učitel. Lídr kandidátky koalice SPD a Trikolory pro volby do Evropského parlamentu.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky