Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

DPH z kostky másla 25 dkg za 50 Kč je něco kolem 8,60 Kč. To je příjmem EU, jako veškeré odvedené DPH, cla a další. Tedy z každé prodané kostky másla ČR dotuje EU. Nevím kolik dává EU za nevyrobený litr mléka, ale z 1 litru mléka lze vyrobit něco kolem 3 dkg másla. A celý vtip je v tom, že pokud by másla byl dostatek, pak by stálo 25 dkg másla třeba 30 korun a EU by dostala jen 5,20 Kč. Je tedy v zájmu EU, aby máslo bylo co nejdražší a ona dostala co nejvíce peněz. Chovatelům dojnic v r. 2016 poslalo MZ přes 600 milionů korun jako kompenzaci za nízké ceny mléka. Dalších 850 milionů korun dostali chovatelé v rámci národních programů na zlepšení kvality mléka a produkce dojnic. Díky podobným programům v minulosti se zavedl Holštýnský skot, vyšlechtěný na produkci mléka, mléka začalo přibývat, nadprodukce mléka vede k snížení výkupních cen, to zase k omezování mléčného skotu a dotacím, což momentálně společně se zvýšenou mezinárodní poptávkou vede k nedostatku másla a protože nejsou dojnice, tak stoupá cena másla. Vypěstování dojnice je otázka minimálně 5 let. Tedy to plánování EU je stejné jako plánování za socializmu, ostatně není divu, socialisté přeci v EU vládnou

18 5
možnosti
MM

No jo, to bude tím, že se dojnice musejí "vypěstovat". ;-(

2 0
možnosti
MM

Já to tušil, že za to může EU! Předevčírem vichr odnesl sousedovi střechu, určitě za tím stojí také EU! :-/

10 7
možnosti
JL

Do jisté míry ano. Protože kdyby nesebrala sousedovi 4000 kč ročně na poplatcích za obnovitelné zdroje v rámci boje proti CO2, pak by si za ty č tisíce mohl střechu opravit a vítr by se mu pod ní nedostal a neodnesl by ji.

6 2
možnosti
JR

A proč máte plat 300 tisíc měsíčně ? Kvůli EU...

0 0
možnosti
AK

A60n31d31r93e26j 44K40r19á64l

13. 8. 2017 11:13

Protože my, jeho voliči, jsme chtěli, aby ho měl.

7 1
možnosti
TK

Pane Machu, rozumím, že se chátete jakéhokoli klacku a mimochodem já volil proti vstupu do EU. Ale nemyslíte si, že bez EU dotací by jste byl v ČR schopen vyrobit a dodat na pult kostku másla pod 50 Kč, že ne? ;-)

4 3
možnosti
JL

A peníze na dotace bere EU kde? Pokud jste malinko informován, tak DPH z té kostky másla za 50 Kč je něco kolem 8,60 Kč. To je příjmem EU, jako veškeré odvedené DPH, cla a další. Tedy z každé prodané kostky másla ČR dotuje EU. Nevím kolik dává EU za nevyrobený litr mléka, ale z 1 litru mléka lze vyrobit něco kolem 3 dkg másla. A celý vtip je v tom, že pokud by másla byl dostatek, pak by stálo 25 dkg másla třeba 30 korun a EU by dostala jen 5,20 Kč. Je dtedy v zájmu |eu, aby máslo bylo co nejdražší a ona dostala co nejvíce peněz.

5 3
možnosti
Foto

Od vás klasická demagogieRv

Ona snad unie snižila kvóty na výrobu másla?

Cena mléka se výrazně nezměnila, cena Jogurtů a sýrů taky ne...

Pokud by důvodem byla snížená produkce mléka musela by růst cena v celém segmentu mléčných výrobků, ne specificky u másla o řádově 20% a u ostatních řádově v jednotkách %.

Mnohem více jde o cenovou politiku firem a možná o to, že díky nadprodukci klesala cena másla až na hranici rentability a což přineslo snížení produkce a následný růst cen.

Mimochodem ten růst cen je celoevropský nebo spíše české specifikum:-/

16 16
možnosti
IB

I36v46o 64B77o60u79š32e

13. 8. 2017 10:13

české specfikum, výsledek piklů bruselských byrokratů (Macha nee!) proti české republice.

4 1
možnosti
JAN

Pan Mach, takže něco pro lepší pochopení , p. Mach coby klasická Klausova "podrž-taška", a dnes spokojený zaměstnanec EU;-D ... s kolika že to poradci a dalšími nemalými výhodami ? A proto , p. Mach jest pouze další osoba, které nevěřím ani pozdrav, aneb jak říkal profesor Klaus: "do EU ne, anebo pouze s ODS" ;-D Mějte se krásně , tzn. bez "Machů vizionářů" ;-D

14 13
možnosti
Foto

Vynikající argumentace. ;-D Jen škoda, že se vaše argumenty netýkají toho, co pan Mach napsal. Máte na to, nebo jste jen obyčejný internetový tlučhuba, který to umí pouze ad hominem?

5 1
možnosti
ZB

Takže,když vystoupíme z EU bude máslo o 7 korun lacinější...?Tak to musíme vystoupit,to se přece vyplatí a je to dost zásádní argument,který přebije vše ostatní.;-)Pokud si vzpomínám s cenou másla už to tak jednou bylo a nakonec se vše zase rychle srovnalo....já bych odhadl,že s touhle provařenou rétorikou nedáte letos ani to jedno procento.Musíte být dost velká a silná strana,když se od Vás odtrhl Matějka a založil si vlastní stranu,která bude atakovat 5 procent.To nás čeká ještě jeden konkurenční blog o máslu...;-)

6 9
možnosti
NJ

Spoustu antiunijních stran se věnuje jen migraci a šíření hoaxů, Svobodní jsou jediní, kteří kritizují EU i z ekonomického hlediska a dlouhodobě upozorňují na škodlivost dotační zemědělské politiky. Tímto jdou oproti jiným stranám dost proti proudu, protože to není moc populární.:-)

3 1
možnosti
IB

I44v70o 19B91o57u24š47e

13. 8. 2017 9:31

Přeci za všechno může EU, to je Machův axiom.

7 8
možnosti
TH

Jasně doložitelné argumenty jsou vám cizí, že? No, budujte si dál ten váš bezmozkový socialismus, ale nenadávejte, až se to jednoho dne sesype jako domeček z karet.

8 4
možnosti
OM

Pane Machu, a jak tedy vysvětlíte, že ceny mléka jsou víceméně stejné, podle vás by měly růst podobně jako u másla...

Problém je podle mě spíše ve změně poptávky, navíc k tomu ještě měnší tučnost mláka v létě a pak samozřejmě klasický efekt prodejních řetězců, které využijí situace. Ale pravda je, že mi kamarád asi už před půl rokem říkal, že cena bude taková, jaká je, protože na burze prudce roste poptávka. V zemědělství bohužel není možné zareagovat tak rychle...

Ještě jsem se díval do statistik a dodávky mléka v ČR jsou v prvním pololetí 2017 o něco vyšší než minulý rok, takže vaše údaje nějak haprují.

17 5
možnosti
TD

Podrobnější analýza všech souvisejících cen by byla jistě zajímavá. Ale faktem zůstává, že ta zmíněná regulace momentálně problém s cenou másla z logiky věci zhoršuje.

1 0
možnosti
Foto

Zlatá slova ! 8-o

Blíží se volby, máme šanci po čtyřech letech něco změnit.

Pamatujme, do Bruselu všichni pracující posílají 100 000 000 Kč denně !

Ano, sto milionů denně. A někteří, pouze někteří, pak inkasují dotace.

18 6
možnosti
IB

I89v58o 37B41o67u67š89e

13. 8. 2017 9:30

Jistě, volte za máslo levnější;-D

4 0
možnosti
  • Počet článků 158
  • Celková karma 34,93
  • Průměrná čtenost 7761x
Petr Mach. Ekonom a politik. Vysokoškolský učitel. Lídr kandidátky koalice SPD a Trikolory pro volby do Evropského parlamentu.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky