Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

I63v29o 24P96e90t35r13o96u50š

19. 3. 2020 20:40

Můj jednoduchý laický pohled říká, že kdybychom se zachovali jako po roce 1990, tedy kdybychom zrušili spousty socialistických předpisů, regulací, omezení a zákazů, privatizovali vše, co se privatizovat dá, včetně nemocnic a části škol, tak by mohl startovat silný růst už koncem tohoto roku a příští rok by překonal optimistické předpovědi z loňského podzimu. Stejně jako 1992-2001, kdy jsme po 10 let rostli slušným tempem, než se začal navracet centralismus.

K tomu zásadní zjednodušení daní, zrušení výjimek a výjimek z výjimek. Zrušení dotací. Zrušení ministerstva kultury a podobných obskurností.

...

Pomohlo by i to, co nám slibovali a nikdy nesplnili z EU - maximální subsidiarita.

Shrnutí:

1) škody způsobené koronavirem budou makroekonomicky zanedbatelné

2) škody způsobené přehnanou reakcí na virus budou mírné

3) následné škody způsobené "podporou ekonomiky" od levicových vlád budou hrozivé a čím silnější "podpora", tím hrozivější výsledek.

Bylo to tak vždy, proč by to mělo být jinak?

PS: a znovusjednocení daně na pivo ;-D

0 0
možnosti
Foto

Dlouhodobý dopad současné krize způsobené koronavirem na naši i světovou ekonomiku bude pozitivní. U nás možná urychlí strukturální změny v ekonomice a od montoven a skladů se posuneme k moderní "vzdělanostní" ekonomice. Nízká relativní zadluženost nám umožní překonat krizi bez větších sociálních otřesů. 2 biliony korun, které ČNB napumpovala do ekonomiky v rámci intervencí se částečně "rozpustí" v inflaci a nebudou bránit postupnému posilování koruny v budoucnosti....

0 0
možnosti

Hmm, myslím, že nemůžeme zcela predikovat na základě průběhu v minulosti. Dle mého je totiž ve hře ještě osud dolaru - což v minulosti byla nezpochybnitelná kotva. Přeci již dlouho jsou needdiskutovatelně tlaky na dedolarizaci - a hybnou sílu nelze zastavit, protože se jedná o jadernou velmoc (v podstatě dvě velmoci), nikoli o nějaký pouštní chalifát přicházející s myšlenkou zlatého dináru.

Pro všechny, kteří si neumějí představit pád dolaru bych měl otázku, zda si např. 30.11.2019 dokázali představit, že pro několik stovek nakažených bude v podstatě zastaveno hospodářství ČR a vyhlášen de-facto výjimečný stav. Představivost chyběla tehdy, dle mého, chybí i dnes. Obchody jsou zavřené, služby velmi omezené, aktuálně tři z největších zaměstnavatelů zastavují provoz ... na řadě jsou banky povětšinou navázané na US burzy, které jdou volným pádem.

Dle mého, moc bych nesázel na postavení dolaru po koronaviru. Na českou korunu jakbysmet. Tipnul bych si, že nejlépe na tom budou ti, kteří budou vlastnit něco, s čím se dá něco vyrobit a následně směnit. O tom, že budeme po koronaviru směřovat k nějaké formě "sebezásobovatelství", resp. "sebezajištění" snad není pochyb.

Dobrá správa snad může být, že Češi jsou extrémně podnikaví a nápadití.

0 0
možnosti

Dobrá správa je jedním z principů, které mají uplatňovat orgány veřejné moci. Vy jste měl asi na mysli dobrou zprávu

0 0
možnosti
  • Počet článků 158
  • Celková karma 30,92
  • Průměrná čtenost 7761x
Petr Mach. Ekonom a politik. Vysokoškolský učitel. Lídr kandidátky koalice SPD a Trikolory pro volby do Evropského parlamentu.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky