Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zrušme investiční pobídky pro filmový průmysl

Redaktor České televize Václav Moravec udělal ze svého diskusního pořadu uplynulou neděli nepokrytou propagaci státního dotování filmového průmyslu. Asi padesátkrát zmínil slovo „Mission impossible“ a jméno herce Toma Cruise tak dychtivě, jakoby pro Českou republiku nebylo nic lepšího, než aby zde byl natočen další díl tohoto béčkového amerického filmu.

Diskutující se radovali nad tím, že Evropská komise, která má dbát na to, aby se dodržovalo pravidlo zákazu veřejné podpory, schválila české vládě Program podpory filmového průmyslu, který spočívá v tom, že se producentům bude vyplácet dotace ve výši 20 % nákladů na výrobu filmu. Dotační program investičních pobídek pro filmový průmysl má daňové poplatníky letos stát 400 milionů korun, příští rok 500 milionů.

Ministr tajemně naznačil, že film pana Cruise by mohl dotační kritéria splnit a pan Moravec se zatetelil.

Nedemokratický proces

Přiznávám se, že když Fischerova vláda loni v říjnu tento nový dotační program schválila, přehlédl jsem to. Když se totiž dotační programy schvalují  nedemokraticky (mimo parlament), snadno se přehlédnou: není příležitost vést veřejnou debatu a vznášet argumenty. Každému je ale - zdá se - jedno, že se porušuje zákon o rozpočtových pravidlech a základní pravidla právního řádu, že se takovýto program schvaluje – mimo zákon – pouhým rozhodnutím české vlády na základě dobrozdání Evropské komise. Parlament jen sedí a kouká.

Kulturní test

Evropská komise by měla za normálních okolností dohlížet na to, aby státy nepřidělovaly jakoukoliv veřejnou podporu průmyslu. Místo toho uděluje výjimky, když dotace podporují „evropské hodnoty“. Abyste tedy získali od českých daňových poplatníků dotaci na film, musíte obdržet dostatek bodů v Kulturním dotazníku. Jsou v něm kritéria jako „film reflektuje významnou českou nebo evropskou hodnotu, jako je kulturní rozmanitost / solidarita / rovnost / ochrana menšin nebo lidských práv / tolerance / ochrana životního prostředí.“ Ministerstvo kultury radí, jak psát odůvodnění ve formuláři. Např. pokud chcete dotaci na film o Edith Piaf, napište do formuláře toto: „Film odráží evropskou identitu a kulturu, a to obzvlášť v začátcích Edithiny kariéry v části filmu, kdy Edith Piaf odjíždí z Evropy do USA (srovnání kulturní Evropy a komerčních USA).

Co asi napíše do formuláře pan Cruise? Vyhlašuji čtenářskou soutěž o větu do Kulturního dotazníku k dotaci na film Mission Impossible IV, aby vyhověl europodmínce pro získání podpory z kapes daňových poplatníků.

Zas ty falešné ekonomické argumenty

Kdykoliv si nějaká zájmová skupina prosazuje dotace, opakuje dokola stejné falešné argumenty. Jednou je to automobilový průmysl, jindy Olympiáda, dnes film. Všichni producenti se najednou stávají experty na makroekonomii a investiční multiplikátory.

Falešný argument č. 1 říká: Dotace se vyplatí, protože díky nim se u nás natočí více filmů. Štáby utratí spoustu peněz a ekonomika se roztočí.

Pro neekonomy opakuji: Když dáme 400 milionů filmařům, vezmeme je nefilmařům. Peníze za filmy budou sice utraceny, ale nebudou utraceny za jiné věci. 400 milionů navíc, které působí jako pobídka pro investice do filmu, znamenají jinde chybějících 400 milionů, které působí jako antipobídka pro investice do jiných věcí. Platí to i pro kapitál přicházející ze zahraničí. Nalákané zahraniční investice vedou k posílení koruny, které působí jako odrazení jiných investic. Představa, že peníze přerozdělené státem zvyšují jakýmsi zázrakem celkové bohatství všech, je z říše pohádek.

Falešný argument č. 2 říká: Dotace jsou sice zlo, vedou k zadlužování státu a pokřivení trhu, ale když je mají v Maďarsku, musíme je mít taky, abychom nebyli v nevýhodě.

Nemusíme. Když bude film Mission impossible natáčen v Maďarsku, nevznikne České republice žádná újma. Když nebude u nás natočen film Mission impossible, bude u nás možná vyrobeno více židlí nebo jiných věcí, každopádně kvůli tomu nezchudneme ani o milimetr. Když chce zbankrotovat Maďarsko, neznamená to, že se musíme na stejnou cestu vydat také.

Program zrušit

Ministerstvo kultury chce mít v návrhu státního rozpočtu pro rok 2011 na investiční pobídky pro filmový průmysl půl miliardy korun. Neříkal pan Nečas, že chce mít vládu rozpočtové odpovědnosti? Myslí-li to vážně, nechť navrhne Sněmovně státní rozpočet na rok 2011, který bude o tuto částku nižší. Ať pak pan Cruise točí své filmy třeba v Maďarsku. Pochybuji ale, že Mezinárodní měnový fond, který poskytl předluženému Maďarsku nouzové půjčky a střeží rozpočtovou obezřetnost, dotace filmařům strpí.

Autor: Petr Mach | úterý 6.7.2010 11:08 | karma článku: 39,71 | přečteno: 6040x
  • Další články autora

Petr Mach

Co způsobila jedna rezoluce EP, proti které jsem hlasoval v roce 2015

Ukrajinský web mě zařadil na seznam "bacilů ruského světa", o kterém informují některá naše média. Zajímalo mě, čím jsem si to vysloužil: Podle webu je to proto, že jsem hlasoval v roce 2005 jako europoslanec proti jedné rezoluci.

2.2.2024 v 17:05 | Karma: 34,93 | Přečteno: 1115x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Mach

Válka pohledem teorie her

"Vězňovo dilema" je model v teorii her, odvětví matematiky. Co nám říká teorie her, pokud jde o válku na Ukrajině?

25.1.2024 v 9:16 | Karma: 26,92 | Přečteno: 772x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Mach

Válka na Ukrajině není v našem zájmu

Válka na Ukrajině není v našem zájmu. Na vyřešení konfliktu - ať vojensky nebo diplomaticky - jsme jako Česká republika malí páni.

19.1.2024 v 9:18 | Karma: 36,95 | Přečteno: 1238x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Mach

Zákaz spalovacích motorů bude ekonomickou katastrofou. Fialova vláda ho odhlasovala.

Zákaz spalovacích motorů, který schválil Evropský parlament a pak za přispění naší vlády Rada EU, je holou šíleností. Je ale možnost tuto regulaci zrušit.

11.12.2023 v 7:35 | Karma: 37,17 | Přečteno: 1052x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Mach

Zdechovský v Bruselu hlasoval pro diskriminaci rodin, kde otec nepůjde na rodičovskou

Podle europoslanců dnešní český systém, kdy si rodiče dobrovolně vyberou, kdo z nich kdy bude čerpat rodičovskou dovolenou, "posiluje genderové stereotypy". Tak se rozhodli rodiny, kde otec nepůjde na rodičovskou, potrestat.

13.8.2020 v 10:28 | Karma: 43,06 | Přečteno: 3800x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 158
  • Celková karma 34,93
  • Průměrná čtenost 7761x
Petr Mach. Ekonom a politik. Vysokoškolský učitel. Lídr kandidátky koalice SPD a Trikolory pro volby do Evropského parlamentu.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky