Proti primitivnímu obnovení odvodů postavme moderní vizi obrany

4. 11. 2014 11:55:02
Jestli je něco funkcí státu, pak je to především obrana země. Potřebujeme profesionální armádu i občany odhodlané bránit zemi v případě potřeby. To nám ale plošné odvody nezajistí. Ministerstvo obrany přichystalo novelu branného zákona, podle které by mohly být rozhodnutím vlády obnoveny plošné odvody do armády, navíc se tyto odvody mají týkat stejně tak mužů jako žen. Lidé v dobrovolné aktivní záloze, kteří nyní k obraně vlasti mohou sloužit jen na území České republiky, by mohli být armádou vysíláni k bojům na zahraničních misích. Postavme proti primitivnímu návratu k plošným odvodům vizi funkční obrany naší země.

Stropnického ministerstvo obrany navrhuje, aby do budoucna o povinných odvodech rozhodovala vláda bez parlamentu. Povinný odvod lze považovat za ospravedlnitelný jen v případě bezprostředního ohrožení státu či válečného stavu. O tom ale musí rozhodovat parlament, nikoliv jen vláda. Tak to dnes je, a tak by to mělo zůstat! Branný zákon by měl zkrátka zůstat tak, jak je.

Co doopravdy potřebujeme, je dlouhodobá koncepce obrany, která musí být postavená jednak na profesionální moderní armádě, a jednak na dobrovolné záloze všech, kteří chtějí být připraveni k obraně země před nepřáteli v případě potřeby.

Povinné vojně se budou lidé vyhýbat

Je zjevné, že mnoha mladým lidem se republiku bránit nechce, to ale nenapraví povinná vojna. Mnoha dalším, kteří by naopak stáli o zapojení se do obrany našeho státu, se zase může oprávněně příčit představa, že by mohli být nasazeni do nějaké daleké pouštní země.

Války v Afghánistánu, Iráku, Libyi považuji za kontraproduktivní. Militantnímu islamismu je třeba se bránit. Na místě je ale obava, že vojenské akce v těchto zemích ze strany Západu islamismus spíš nechtěně podněcují. Rozvrtání totalitních režimů v Libyi a Iráku přineslo větší hrozby, než jaké tam existovaly dříve. Dlouhodobé operaci v Afghánistánu chybí smysl.

Povinné odvody jsou nejen proti svobodě člověka, ale existují i velké pochybnosti i o jejich účinnosti. Ovládání vojenské techniky je čím dál složitější a potřebujeme pro to vycvičené profesionály a záložníky, kteří pravidelně a dlouhodobě budou zacházení s ní trénovat. Neumím si představit, jaký přínos by mělo odvedení mladých lidí, navíc mužů a žen bez rozdílu, proti jejich vůli. Mnoho lidí se bude vojně vyhýbat pomocí úplatků a výmluv na zdravotní stav nebo náboženství. Dát do zákona povinné odvody žen není nic jiného, než podlehnutí genderové mánii. Povinně odvedení lidé bez pozitivního vztahu k obraně nikdy profesionální vojáky nebudou schopní nahradit.

Přínos pro obranu země mohou mít jen lidé, pro které je obrana vlasti čest a mají k ní předpoklady. Takovým lidem bychom měli dát příležitost se zapojit dobrovolně, ať už vstupem do profesionální armády nebo výcvikem k dobrovolné záloze. Tato možnost by samozřejmě měla být otevřená mužům i ženám.

Dobrovolný výcvik místo odvodů

Současný systém aktivních záloh neslouží jako efektivní záloha profesionálních vojáků. Smysl dává nejen mít profesionální vojáky, kteří zacházejí se sofistikovanou technikou. Smysl dává i mít připravené lidi bránit své domovy a vlast v případě napadení České republiky. Vzorem nám v tomto může být Švýcarsko, aniž bychom museli kopírovat jeho povinné odvody.

Zálohy tvořené na principu domobrany by mohly být založeny na dobrovolném základním cvičení. Takové zálohy by tvořili civilisté odhodlaní bránit republiku doma, zde na tomto území, proti nepříteli v případě potřeby. Tito lidé by nemohli být odveleni bojovat za hranice, sloužili by jen k obraně doma.

Takový výcvik, při kterém by zdarma mohli získat třeba řidičský a zbrojní průkaz, by byl zejména atraktivní pro mladé lidi po střední škole. Je k odborné diskuzi, zda by vyhovoval model, kdy by výcvik trval 3 měsíce přes léto, nebo by byla lepší dobrovolná jednoletá základní služba.

Nyní má naše armáda přibližně 20 000 profesionálů a asi 8000 záložníků, z nichž většinu tvoří bývalí vojáci a jen zhruba 1200 lidí, kteří prošli kurzem aktivních záloh. Přihlásit se do nich je nyní totiž obtížné a většina lidí o této možnosti ani neví.

K obraně je potřeba vize a odhodlání

Obrana země je celospolečenské téma. Jestli chceme jako suverénní stát přežít, musí být společnost připravená dávat více peněz na obranu země, a to na úkor zbytečného plýtvání, byrokracie a dotací na kdejakou hloupost. Zapojení se do aktivních záloh by mělo být prestižní věcí národní hrdosti a vycvičení takových záloh by ani nebylo drahé.

Vezmeme-li, že v ročníku je přibližně 100 tisíc lidí a projít kurzem by mělo zájem jen 5 tisíc z nich, měli bychom jen za rok pětkrát více záložníků (nepočítáme-li bývalé vojáky), než doposud. Do deseti let bychom tak vychovali 50 tisíc záložníků, což je více než dvojnásobek stavu naší profesionální armády. Náklady na takový roční výcvik by činily jen asi procento současného rozpočtu na obranu.

Chtějme po vládě dlouhodobou strategii, která připraví armádu včetně dostatečných záloh na obranu naší země. Žádné povinné odvody pak nebudeme potřebovat, a to dokonce ani v případě reálné hrozby. Je lepší dát nyní o trošku více peněz na dobrovolný výcvik záložníků, než později proti jejich vůli vládním příkazem navlékat mladé lidi do uniforem, jak chce současná vláda a ministr Stropnický.

Autor: Petr Mach | úterý 4.11.2014 11:55 | karma článku: 43.84 | přečteno: 8424x

Další články blogera

Petr Mach

Co způsobila jedna rezoluce EP, proti které jsem hlasoval v roce 2015

Ukrajinský web mě zařadil na seznam "bacilů ruského světa", o kterém informují některá naše média. Zajímalo mě, čím jsem si to vysloužil: Podle webu je to proto, že jsem hlasoval v roce 2005 jako europoslanec proti jedné rezoluci.

2.2.2024 v 17:05 | Karma článku: 34.88 | Přečteno: 1097 | Diskuse

Petr Mach

Válka pohledem teorie her

"Vězňovo dilema" je model v teorii her, odvětví matematiky. Co nám říká teorie her, pokud jde o válku na Ukrajině?

25.1.2024 v 9:16 | Karma článku: 26.80 | Přečteno: 755 | Diskuse

Petr Mach

Válka na Ukrajině není v našem zájmu

Válka na Ukrajině není v našem zájmu. Na vyřešení konfliktu - ať vojensky nebo diplomaticky - jsme jako Česká republika malí páni.

19.1.2024 v 9:18 | Karma článku: 36.95 | Přečteno: 1227 | Diskuse

Petr Mach

Zákaz spalovacích motorů bude ekonomickou katastrofou. Fialova vláda ho odhlasovala.

Zákaz spalovacích motorů, který schválil Evropský parlament a pak za přispění naší vlády Rada EU, je holou šíleností. Je ale možnost tuto regulaci zrušit.

11.12.2023 v 7:35 | Karma článku: 37.09 | Přečteno: 1039 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 7.88 | Přečteno: 89 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 11.21 | Přečteno: 257 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 13.47 | Přečteno: 366 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.68 | Přečteno: 243 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.86 | Přečteno: 663 | Diskuse
Počet článků 158 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 7760

Petr Mach. Ekonom a politik. Vysokoškolský učitel. Lídr kandidátky koalice SPD a Trikolory pro volby do Evropského parlamentu.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...