Petr Mach

Všichni stále hledáme Hitlera!

7. 06. 2016 9:54:10
Máme sto let od první světové války a sedmdesát od druhé. Démoni minulosti ale stále žijí v myslích lidí. Pokud se EU nerozpadne nebo nezmění v prostor volného obchodu, budou nás stíny minulosti strašit stále silněji.

Není to tak dlouho, co bankrotující Řekové připodobňovali Angelu Merkelovou k Hitlerovi za to, že se jim rozhodla diktovat ekonomické reformy pro jejich zemi. Teď zase Merkelovou nenávidí Turci za to, že německý parlament přijal rezoluci o tom, že Turecko provádělo před sto lety genocidu Arménů a Turecko odvolalo z Německa na protest svého velvyslance. Démoni minulosti opět vyvstávají. Přirovnání, že někdo nebo něco je jako Hitler, jsou stále více populární.

Tohle všechno by se možná nemuselo dít, kdyby nebylo Evropské unie, kde prakticky vládne Německo a jeho chybná politika dopadá na ostatní.

Jedna z teorií vzniku Evropské unie říká, že EU vznikla proto, aby ostatní členské státy dokázaly udržet Německo při zemi. Že to byla naivní představa, se dnes ukazuje dost jasně. Jsou to totiž právě Němci s Francouzi, kteří ve většině případů prohlasují všechna nařízení a směrnice v Evropské unii. Oni vymysleli a protlačili euro, oni vymysleli pochybný plán rozdělování migrantů, který rozmetal na kusy evropskou politiku konsensu a rozeštval země proti sobě.

Další z teorií vzniku EU byla, že chceme v Evropě mír a že členské země spolu nebudou válčit, když budou propojeny v jeden celek. To by možná fungovalo, kdyby propojení bylo jen obchodní. Každá země má přeci jiné tradice a jiné zvyklosti a jiný pohled na věc, tak proč by mělo nějakému státu vadit, že u nás nějaké pomazánce říkáme pomazánkové máslo, proč sjednocovat daně, měnu, migrační politiku? Ať mají za svoji politiku odpovědnost jednotlivé státy. Cílem měl být mír, ale bují terorismus a stále více lidí obrací svůj hněv k Německu, které arogantně prosazuje svoji politiku skrze EU na úkor ostatních.

Evropská unie včele s Německem zkrátka přišla moc brzy po druhé světové válce. Všichni pořád ještě máme v historické paměti zlo, příkoří a ponížení, které způsobilo Hitlerovo Německo ostatním národům. Proto se lidem stále vrací na mysl démoni minulosti. Neměli jsme dovolit vytvoření té dnešní říše – Evropské unie.

Evropská unie se buď musí rozpadnout, nebo se rychle z gruntu přetvořit a místo diktování jedné povinné směrnice a regulace za druhou se vrátit k prostému volnému obchodování. Britské hlasování o „Brexitu“ k tomu dává dobrou šanci. Jinak nás čeká vršení dalších potíží a démoni minulosti budou vystrkovat růžky stále nebezpečněji.

Autor: Petr Mach | karma: 40.74 | přečteno: 2285 ×
Poslední články autora