Maďarsko snižuje daně - Bruselu se to líbit nebude

Vláda premiéra Orbána schválila snížení daní ze zisku firem na 9 %. Maďarsko bude mít od příštího roku nejnižší firemní daně v EU. Brusel bude prskat, nic s tím nenadělá, přímé daně jsou plně v kompetenci členských států.

Až Maďarsko sníží od příštího roku daň ze zisku firem na 9 procent, bude mít nejnižší firemní daně v celé EU. Ve Francii mají sazbu daně 33 procent, v Německu 30 procent, v Irsku 12,5 procenta.

Bruselu se to líbit nebude. Evropské instituce neustále brojí proti „daňové konkurenci“ a „daňovým rájům.“ Velkým státům jako Francii a Německu vadí, když firmy od nich odcházejí na východ, kde mají kromě levnější pracovní síly i nižší daně ze zisků. Ale je jim to málo platné, protože daně z příjmu zůstávají plně v pravomoci členských států. EU reguluje jen DPH a spotřební daně.

V Maďarsku nyní mají dvě sazby daně ze zisku firem – základní 10 procent a pak 19 procent pro zisk nad 40 milionů korun. Jinými slovy, bohatší firmy platí větší daně. Teď to Maďaři narovnají na 9 procent pro všechny.

U nás to máme naopak. Větší firmy často neplatí daně vůbec. V České republice je základní sazba daně ze zisku právnických osob 19 procent. Mnoho velkých firem ale platí nula procent, pokud dostanou podporu v podobě tzv. investičních pobídek – to se týká ale jen velkých firem, které si mohou dovolit obří stamilionové investice. Malí na pobídky nedosáhnou.

Např. firmy z impéria Agrofert miliardáře a ministra financí Babiše získaly v roce 2014 pobídky, tedy daňové úlevy v hodnotě 1,5 miliardy korun. Nulové daně tak platí např. firmy Vodňanské kuře, Penam, Lovochemie a další.

I v České republice bychom se měli inspirovat a zavést jednotnou nízkou daň ze zisku pro všechny. Místo 19 procent pro většinu a nula pro vybrané bychom měli mít jednotnou sazbu  třeba jako Maďaři – 9 procent. Je nepřijatelné, aby naše menší firmy dotovaly ze svých daní ty velké.

Měli bychom zkrátka i my v České republice po maďarském vzoru upravit daňový systém tak, aby byl spravedlivější.

Mohli bychom také výrazně snížit daně a odvody lidem, kdyby jen stát nevynakládal tolik peněz na dotování firem. Nesmíme zůstat zkostnatělou ekonomikou s vysokými daněmi, kde výhody, úlevy a dotace jsou jen pro vyvolené a ostatní úpí pod vysokými daněmi.

Daně bude brzy snižovat i Trump v Americe a také britská vláda v souvislosti s Brexitem. Pokud zůstaneme pozadu, ujede nám vlak.

Bruselu se to sice nebude líbit, ale máme na snižování daní lidem i firmám a na omezování dotací pro firmy plné právo.

 

Autor: Petr Mach | pátek 18.11.2016 13:28 | karma článku: 47,20 | přečteno: 9791x
  • Další články autora

Petr Mach

Válka pohledem teorie her

25.1.2024 v 9:16 | Karma: 26,92

Petr Mach

Dopad koronaviru na ekonomiku

19.3.2020 v 14:15 | Karma: 37,38

Petr Mach

Schengen selhal - co dál?

10.5.2017 v 11:24 | Karma: 47,65
  • Počet článků 158
  • Celková karma 30,92
  • Průměrná čtenost 7761x
Petr Mach. Ekonom a politik. Vysokoškolský učitel. Lídr kandidátky koalice SPD a Trikolory pro volby do Evropského parlamentu.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky