Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZK

SID09

31. 8. 2010 18:50
Přestaňte brečet

Nebrečte nad každým slovním průjmem, ale pranýřujte jen nesporná fakta. Dotace v podání VV se žádné nekonají. Až budou, máte právo kritizovat. ;-)!!

0 0
možnosti

andy_warhol

1. 9. 2010 17:55
Re: Přestaňte brečet

pak uz bude ale pozde.

0 0
možnosti
VB

Cejvik

23. 8. 2010 18:33
kultura je věc veřejná

Zdravím, myslím že pan Mach to pojal příliš jednostranně. stát přece nemůže nepodporovat divadla a koncerty! Také je pořádají soukromé organizace, ale myslím že by bylo na snadně si říct nějaká pravidla. Co třeba tento systém: Po odečtení mandatorních výdajů zbude hromádka, ze které určím část prostředků na kulturu. Spočítám předpokládaný počet vstupenek (na základě předešlých ročníků) a řeknu, že na jednu prodanou vstupenku dám dotaci právě tuto sumu. Pak se nebudeme hádat jestli motorkáři mají víc dotací, než sportovci a ti víc než divadelníci. Pokud jim to přijde málo, nechť si za dvaceti divadel udělají jedno špičkové, zbytek nechají zkrachovat a nadbytečné lidi propustí a na jednom vydělávají 5x víc, ale ne ze statích dotací. Kdo říká že nemůžou existovat soukromé školy, divadla, sportoviště? Jen je otázkou jestli je má všechny živit stát, protože kdyby se živili sami, tak jich tolik nebude, ale nevymřou úplně.

0 0
možnosti
N

Nhau

31. 8. 2010 15:30
Re: kultura je věc veřejná

A proč by stát NEmohl NEpodporovat divadla a koncerty? Protože jsme na to zvyklí?

Táto zvyklost je však novodobá záležitost. V historii bylo vytvořeno ohromné množství kvalitních uměleckých děl, aniž by se stát do toho jakkoliv pletl. Od toho jsou mecenáši.

0 0
možnosti
JJ

Libovůle

21. 8. 2010 15:19
Karma!

Naprosto s Vámi pane Machu, souhlasím, ačkoliv mám závody motorek ráda a jsem z Brna. Jde o princip.R^R^R^

0 0
možnosti
VJ

velegad

20. 8. 2010 21:51
Nahá pravda č. 2

Koupím si topinkovač a budu pořádat MS v opékání topinek. Vše bude tak, jak má být, v souladu se všemi evropskými normami, genderově vyvážené a politicky korektní, s použitím řepkového oleje. Za možnost soutěžit vyberu 10,-- Kč a za možnost se na to dívat 5,-- Kč. Přesto se najdou lidi, kteří se takovéhle blbosti budou chtít zúčastnit, a kupodivu i platit za to, že se na to budou dívat. Ale mé výdaje budou vyšší než příjmy, ale topinky už opékáme x+n let, čili požádáme o státní dotaci, protože jinak by se stalo něco tak hrozného, že bychom dále už nemohli opékat, a to je tak složitá činnost, kterou nikdo jiný nezvládne. Proto žádat o dotaci je správné a oprávněné. Je to blbost nebo ne?

0 0
možnosti
JJ

Libovůle

21. 8. 2010 15:23
Re: Nahá pravda č. 2

Požádat o dotaci není blbost, blbost je ji udělit... Rv

0 0
možnosti
VJ

velegad

20. 8. 2010 21:50
Nahá pravda č. 1

Pan Mach předložil k zamyšlení jednoduchou záležitost. Bohužel ji ale podal zbytečně složitě, odborně. Pokusím se ji tedy rozkódovat. Soukromý subjekt by rád dotaci 25 miliónů ročně. Sdělovací prostředky píší o 240,000 návštěvnících na jejich největší letošní akci. Nechce se mi teď hledat počet daňových poplatníků v ČR, ani počet akcí (a jakých???) pořádaných tímto soukromým subjektem. Ale MS motorek je vítaným marketingovým prostředkem. Vezměme tedy v potaz, že ostatní akce se "uživí" a zrovna ta nejznámější si jako na potvoru není schopna si na sebe vydělat. Takže dotace 25,000,000:240,000 (počet návštěvníků), což jsou cca 104 Kč na osobu. Stát tedy "každému návštěvníkovi" daruje hotovku a 2 piva. Ve skutečnosti ovšem stát - tedy my všichni - nedotuje návštěvníky, ale pořadatele = soukromou firmu (což nevybírá vstupné, copak je možné se při závodech zadarmo najíst???)

0 0
možnosti
K

kráva.nebeská

20. 8. 2010 10:30
Pan Abrahám

pojal AMD jako zdroj financování svých závodnických ambicí. Letos dokonce zakoupil svému synovi možnost startovat v MotoGP po boku závodníků, kteří si ve světové konkurenci účast v GP vydřeli. Jeho problém, ale ať nevolá po státních dotacích a modlí se, aby Dorna prodloužila smlouvu o pořádání GP i po roce 2013. Jezdecké umění Abraháma ml. ani manažerské schopnosti Abraháma st. na provoz AMD určitě nevydělají.

0 0
možnosti
MH

MartyKO

20. 8. 2010 15:32
Re: Pan Abrahám

Je až obdivuhodné jak máte výstižný nick....

0 0
možnosti
ML

marlow

20. 8. 2010 10:28
Ideologie

Me by spis zajimala konkretni cisla. Kolik navstevniku prijelo, kde a za kolik se ubytovali, jak dlouho tady byli (a ttedy platili ubytovani a stravu v restauracich). Tvrzeni ze turiste se rozhoduji o navsteve cech na zaklade vykyvu kurzu koruny v radu haleru je proste smesne. Jste proste jen dobrym zakem sveho ucitele - vsevedouciho Vaclava Klause a jeho ruky trhu...

0 0
možnosti
H

huan

21. 8. 2010 13:21
Re: Ideologie

Kouzlo průměru. Možná vám připadá že pro většinu lidí haléřový rozdíl nic neznamená, asi je to i pravda. Desetihaléřový také ne... kde je vlastně ta hranice kdy to někoho zajímat začne, a jak definujete tu většinu? Mluvit můžete jenom za sebe.

Já takovou hranici neznám. Zato si uvědomuji že existují lidé co skutečně počítají. V tomhle případě třeba zástupci cestovek. Kterýkoliv z těch haléřů může být pro ně tou hranicí kdy jim výdaje na vypsání dalšího zájezdu přelezou přes příjmy, a ten zájezd prostě stáhnou z nabídky. Každá společnost má jinou vnitřní politiku a tvorbu cen, haléřový rozdíl se dotkne třeba jenom jediné, ale to stačí. Rozhodnutí fanoušci si najdou jinou cestu, část z těch co jenom "chtějí někam jet" pojedou jinam. Třeba přijede o jeden autobus z Rakouska méně.

Jakkoliv malý pohyb kursu BUDE mít vliv na počet turistů.

0 0
možnosti

lubossula

19. 8. 2010 20:04
souhlasim s vasim

nazorem pokud jde o sport, ktery je ryzim byznysem a spolecnosti zadne hodnoty neprinasi. Nesouhlasim s vami, pokud by slo o kulturu. Kultura kultivuje, coz vase strana a zvlaste mistopredseda Matejka potrabuje jako koza drbani. Tak v ramci kultivace vaseho clenstva a volicstva budu rad kulturu dotovat ze svych dani. Nikoliv ovsem Kabaty a podobne komercni vystrelky.

0 0
možnosti
MB

mbem

19. 8. 2010 20:50
Re: souhlasim s vasim

To si zase někdo myslí, že je vyvolený aby za ostatní rozhodl co je správné a co správné není. Typicky euro-unionistické.

0 0
možnosti
JA

SocPredator

19. 8. 2010 19:41
Něco jako MS v Liberci

Neměl by Dobeš spíš zamáznout dluhy po Neumannové? Až potom může podpořit ředitelku brněnského autodromu - letos to bylo holt slabší. Rv

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

19. 8. 2010 17:56
Asi tomu ekonomickému zdůvodnění nerozumím

Představme si extrémní situaci: malá země, žijící pouze z turistiky, z jediné turistické atrakce. Pokud stát nedá peníze na tuto turistickou atrakci, atrakce zanikne (např. stavba se zřítí) a turisti nepřijedou. Lidi zaměstnaní v turistice přijdou o práci, peníze podle argumentace pana Macha ale utratí někdo jiný. Neutratí, protože nikdo nepřijede, takže aby se vyrovnala platební bilance, klesne poptávka po místní měně a protože je to jediný devizový příjem, kurs místní měny padne několikanásobně. Místní obyvatelé si nebudou moct dovolit kupovat cizí produkty, takže budou kupovat jen místní výrobky, ty ale v podstatě neexistují, protože státeček žil především z turistiky a drtivou většinu produktů dovážel. Životní úroveň obyvatel tedy poklesne velmi podobně, jak poklesne kurs jejich měny.

-

Platební bilance pak bude vyrovnaná, to asi ano. Ale řekl bych, že obyvatelstvu se to líbit nebude. Takže: pokud se pan Mach nemýlí, kde jsem udělal chybu? 

0 0
možnosti
RS

Radim Smetka

19. 8. 2010 18:08
Re: Asi tomu ekonomickému zdůvodnění nerozumím

Pokud by hypoteticky nějaká země žila jen z jediné atrakce, pak by veškeré soukromé investice plynuly jen do té atrakce a kdyby jí stát přestal spolufinancovat, tak by zůstalo více peněz v kapsách lidí té země a vůbec nic by se nezměnilo, protože i nadále by všechny peníze byly investovány do té atrakce.

0 0
možnosti
  • Počet článků 158
  • Celková karma 34,93
  • Průměrná čtenost 7761x
Petr Mach. Ekonom a politik. Vysokoškolský učitel. Lídr kandidátky koalice SPD a Trikolory pro volby do Evropského parlamentu.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky