Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
H

hanah7

2. 3. 2011 21:23
podle Transparency International

byl za poslední cca 4 roky rozkraden formou veřejných zakázek celý jeden státní rozpočet. Možná by byla  přijatelnější cesta v rozkrádání dále nepokračovat a nemuselo by se zvyšovat DPH.... :-)

0 0
možnosti
K

Kvetuska55

2. 3. 2011 21:13
Vážený pane Machu,

většinou s vašimi názory souhlasím. Jednou jsem byla na vaší přednášce na VŠE a bylo to velmi zajímavé a poučné. Zajímalo by mě však, jaký máte názor na průběžný důchodový systém, kombinovaný třeba soukromými úspory v bance. Dále by mě zajímal váš názor na moji následující úvahu: obecně se tvrdí, že státní zakázky a další aktivity (prodeje,pronájmy) jsou předraženy (ztrátové) o 20 %. Když k tomu připočítám ztráty bank a Konzolidační banky (později agentury!), tedy z privatizace státního majetku, vychází mi částka okolo1,5 bilionu korun, tj. současný státní dluh. Kde se tedy stala chyba?

Díky za odpověď, Květa Marková (důchodce), Praha 3

0 0
možnosti
PBPS

Pavel Brno po smazání

3. 3. 2011 22:40
Re: Vážený pane Machu,

Sice nejsem P.Mach, ale netuším, jestli má čas na všech diskuzích odpovídat - tak se to pokusím vzít za něj:

1) Státní zakázky nejsou předražené o 20 %, běžné je 50 %, ale znám případ i s 600%.

2) Stát je hospodář, který nechá chcípnout i svou poslední kozu.

3) Sociální politika byla hrazená po roce 89 z Fondu národního majetku, ale majetek ČR a produktivita práce už bohužel na tuto politiku nestačí. Nejde jenom o výši sociálních dávek pro potřebné, především už nemáme peníze na neprůhledné paragrafy a lidi z toho žijící - úředníky, právníky, poradce poradců, atd.  Existuje jediná cesta - rapidně omezit státní moc - jak příjmy, tak výdaje SR, a nechat lidi svobodně pracovat bez křivení ekonomiky dotacemi na fotovoltaiku a cokoli jiného. Málokdo si uvědomuje, jak strašně drahá je nařízená a zbytečná byrokracie v jakékoli firmě. 

0 0
možnosti
K

Kozel_

2. 3. 2011 20:26
Jalové řeči

Pokud vím, tak státní rozpočet není přebytkový ani vyrovnaný. Řeči o úsporách, to dokáže každý trouba. Např. socialisté uměli financování důchodů "řešit" zaklínadlem o výnosech z ČEZu. Realita jejich vládnutí byla jiná, dvojnásobná nezaměstnanost, v době světové konjunktury bylo více nezaměstnaných než později za krize - ovšem za jiné vlády. Takže plno řečí - a obrovský deficit rozpočtu, to byla realita.

Je jistě rozumné zvýšit spíše DPH než daně z příjmů. Z více důvodů. Stále určití lidé se vyhýbají placení daní, např. minimální plat a zbytek načerno v hotovosti. Tak to některé firmy dělají. Pak tu dělá spoustu zaměstnanců na ičo, díky odpisům si taky daně sníží. Více má zaměstnance, méně stojí firmu - ale stát dostává málo na dani. Zvýšené DPH, naproti tomu, neunikne nikdo. Obchodník ji naúčtuje všem poctivě, snad kromě stánkařů na tržišti.

Je líbivé chtít snížit daně, nelze to ale za cenu rostoucího státního dluhu.Vy jste sice tuhle vládu nevolil, ale především nikdo nevolil vás,

0 0
možnosti
K

Kozel_

2. 3. 2011 20:28
Re: Jalové řeči

Vláda je pro všechny občany, daním se nepodřizují jen ti, kdo volili současnou vládu. Vás volilo tolik voličů, že to nestačilo na vstup do sněmovny, obávám se, že že šlo o nějaký zlomek procenta. Takže vaše názory neodráží názory lidí, postoje vlády mají mandát od voličů.

0 0
možnosti

studánka

2. 3. 2011 20:14
Ještě bych dodal

Všimněte si prosím ještě pojmu "syrová a nezpracovaná zelenina". Každá zelenina, kromě té, kterou si vlastnoručně vytáhnu ze země je zpracovaná, přinejmenším omytá. Omývání je také zpracování. Dále není jasné, co je to "potraviny pro nemocné cukrovkou". Cukrovkáři mohou jíst většinu potravin, kromě těch, které jsou jim lékaři zakázány. Takto mohou jíst veškeré ovoce i "zpracovanou zeleninu". Mám tomu snad rozumět tak, že člověk nemocný cukrovkou bude při nákupu předkládat v prodejně zeleniny nějaké osvědčení cukrovkáře a nebude mu např u nákupu jablek účtována zvýšená DPH?

0 0
možnosti
KJ

kajencik

3. 3. 2011 12:20
Re: Ještě bych dodal

no samozřejmě, a ktomu ještě vznike úřad pro kontrolu obsahu cukru v jablkách a ten bude pro každé jablko vydávat certifikát o tom zda je nebo není vhodné pro cukrovkáře... to je přece plně v souladu s pravicovou politikou současné vlády.

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

2. 3. 2011 20:03
Nikdo nevěří

že byste byli schopní seškrtat rozpočet o potřebných více než 100 miliard. Pokud chcete snižovat daně, tak spíše o 150 miliard. :-/

0 0
možnosti
ŠB

stařec bez moře

2. 3. 2011 19:55
Že byste vládě poradili?

Státní rozpočet nevychází o 140 mld. Takže tuto sumo je třeba někde ušetřit. I tak se jen bude udržovat dluh a platit úroky budeme jako dosud. Měli by ušetřit 200 mld a po dvaceti letech bychom mohli být oddluženi. Chtělo by to ale jasně stanovit, že všechny firmě u nás vydělávající musí u nás i danit. Je tu plno zahraničních firem a daní v daňových rájích.

0 0
možnosti
N

neuman

2. 3. 2011 19:50
Pane Machu!

Pane Machu! Situace se stává do nebes volající, co se v tomto státu děje lze opravdu přirovnat ke komunistické normalizaci včetně zdražování! Co dělají Svobodní? Proč nejsou slyšet a vidět? Proč proti tomuto stavu nevystupují? Ne s pálením vlajek a ptákovinama, ale s razancí proti této socialistické vládě! Cožpak jste v té straně sám? Máte přece nějakou strukturu a nějaké vůdce, tak co ti lidé dělají??? Tohle mňoukání a psaní nikomu nepomůže!!!;-O

0 0
možnosti
(AV5)

( antimultikulturista vz. 58 )

2. 3. 2011 19:22
opravdu nechapu, kdo mohl

volit tuhle luzu, ktera nam vladne ;-€;-€;-€[>-]Rv

0 0
možnosti
BM

BořekŠikula

2. 3. 2011 19:14
Opravdu?

Nedávno stály rohlíky 1,50, pak 2,50 a teď obvykle 1,40 - a žádná změna DPH se nekonala. No, jestli kvůli DPH zdraží o 10%, tak to budou stát 1,70 - a to je pořád míň, než předloni.

Na tomto příkladu je vidět,, že ceny ovlivňují jiné věci mnohem víc, než DPH.

0 0
možnosti
LS

Jednoho krásného dne ...

2. 3. 2011 19:14
njn, lidé chtěli změnu

a tak místo kalouska lidovce, zvolili kalouska top09. když jsme tak hloupí, že nevíme jak změnu skutečně udělat, máme vyšší daně od"pravice" jako bonus za hloupost, poslouchat ty jejich blbosti u moravce by byl maly trest

0 0
možnosti
  • Počet článků 158
  • Celková karma 34,93
  • Průměrná čtenost 7761x
Petr Mach. Ekonom a politik. Vysokoškolský učitel. Lídr kandidátky koalice SPD a Trikolory pro volby do Evropského parlamentu.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky