Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RK

"Pro někoho mohou být bezprostřední důsledky oslabení koruny nepříznivé, a to zejména v krátkém období. Firmám zdraží nakupované suroviny, materiály a polotovary ze zahraničí, budou dražší i dovážené zboží a energie pro domácnosti. Tento nepříjemný a bohužel nezbytný negativní průvodní efekt oslabení kurzu však bude pouze krátkodobý a posléze začnou převažovat pozitivní vlivy. Je to podobné jako v medicíně, kde je také někdy potřeba ordinovat lék, který má krátkodobě negativní vedlejší účinky, ale v delším období vede k vyléčení pacienta a obnovení jeho dobré kondice. Oslabení měnového kurzu k hladině 27 Kč za euro povede k vyšším cenám věcí z dovozu, což podpoří poptávku po zboží domácího původu. Současně se ukáže, že se nevyplatí čekat na další pokles cen a řada lidí začne méně spořit a více utrácet. Českým firmám tak vzroste odbyt, najmou více lidí a lépe své zaměstnance zaplatí. Vyšší příjmy a spotřeba domácností stejně jako zisky a investice podniků budou znamenat vyšší daňový výnos pro veřejné rozpočty. Hlavní přínos pro občany je ve větší jistotě udržení či nalezení nového zaměstnání. Důležité sdělení spotřebitelům je, že nemá nadále smysl odkládat spotřebu v naději na trvale se snižující ceny.;-D   A já myslel že nic horšího než Zeman neexistuje. Promiň Miloši.

1 0
možnosti
DC

Repatriaci zisků máte kde? Pokud víte jak vypadá náš účet platební bilance, není tak úžasné být exportní zemí vlastněnou zahraničními subjekty.

0 0
možnosti
DR

Ještě bych se vrátil k tomu, co jsem tady několikrát zmínil, tedy růstu cen potravin a poklesu cen zbytného zboží (ZB). Domnívám se, že obchodníci, především hypermarkety, málo vydělávají na ZB a zisk se snaží dohnat na věcech nezbytných, tedy především potravinách. Pokud tedy díky akci ČNB zdraží veškeré zboží, poklesne opět prodej ZB a řetězce se budou opět hojit na potravinách. Situace nízkopříjmových skupin se rapidně zhorší, protože zrovna tyto výdaje není už jednoduché osekat.

2 0
možnosti
Foto

Obzvlášť šťastní jsou asi novopečení majitelé Fischerových dluhopisů. Ta rozesmátá obdarovaná vnoučata...

8 1
možnosti
PH

P49e85t79r 21H71á40l43a

8. 11. 2013 14:24

Nechápu reakce ve smyslu "nic tak hrozného se neděje". Každá špatnost je špatná, i když by třeba nebyla moc výrazná. Když vám dám pěstí do obličeje, tak sice budete mít monokl, ale ten za týden za dva zmizí a taky se vlastně nic tak hrozného nestane, že? Přesto si troufám říct, že to byste dost protestovali.

11 0
možnosti
Foto

Jak je tu ta špatnost?

1 3
možnosti
JC

To je zas teorie odtržená od života. Vy se tím, pane Machu, dost vyznačujete: teorie Vám svítí častěji do očí než na cestu.

1 10
možnosti
JF

J11a59n 36F10r10o21l94í43k

8. 11. 2013 14:28

Ta inflace budce skutečná, taková zcela neodtržená od života. Pokud si spoříte na důchod tak Vám ty penízky spolehlivě bude požírat.

11 0
možnosti
MS

Když Švýcarsko před časem oslabovalo kurs franku, tak to bylo taky špatně?

http://www.mowapay.cz/svycarska-banka-je-odhodlana-nadale-oslabovat-frank

2 0
možnosti
Foto

Reakce se asi nedočkáte, protože místní rozumbradové teď neví.... :-)

1 2
možnosti
Foto

Jen pár drobných a zanedbatelných poznámek:

1/ intervence centrální banky není nic neobvyklého, děje se tak na celém světě - přirovnávat to k centrálnímu plánování je zcela zcestné

2/ ČNB není stát, banka je v rámci vymezených hranic samostatná a administrativa státu jí nemůže ovlivňovat

3/ ČNB neavizuje tisk bankovek, korun - kde jste to vyčetl? (vycucnul)

4/ Když operujete s inflací, tak byste měl P.T. čtenářům vysvětlit, PROČ banka k intervencím přistoupila - to byste snad mohl zvládnout, ne?

5/ Kurz národní měny je celosvětově v zájmu vlastní měny itervenován; pokud to nebudeme provádět, budeme sami proti sobě. No nic, to bylo jen pár drobných poznámek.

4 5
možnosti
RK

On je ten problém úplně jinde. Nic neobvyklého to není, ale v této chvíli je to velmi podivné a nepochopitelné. Pro Macha je to úder přímo do srdce. Občané pochopitelně tím ztratí důvěru jak k ČNB, tak pochopitelně k české koruně. Mach se k tomu musel vyjádřit především proto, že jeho ovečky jsou velmi zmatené. Od včerejška jich tady řada z nich pindá o správném rozhodnutí ČNB, aniž by tušili o co jde.

5 0
možnosti
JT

Ono to asi nebude tak zhave. Kurs se zvedne o cca 5%, zbozi po podrazi mene. Pokud jsou obchodnici schopni davat slevy a akce 30%, tak mozna to zdrazeni nijak nepocitime. Podrazi se asi vylety do zahranici, ale taky to bude v castkach cca jedno pivo denne

0 4
možnosti
PK

P23a68v74e32l 51K37u54r19a75l

8. 11. 2013 18:52

Super a kdyz ma firma nakupuju spektrak za 3 miliony dollaru...

1 0
možnosti
Foto

P93e93t73r 32H70a59n47n67i10g

8. 11. 2013 13:55

Tento zásah neřeší schopnost exportérů vyvážet naše zboží. Každá regulace vytváří automaticky protitlaky. Navíc český trh je už beznadějně zaplaven zahraničními, často méně kvalitními výrobky zvláště v potravinářské branži a vlastně vůbec všude, takže jediným výsledkem bude zdražení před vánoci, kdy stejně všichni nakupují. Vracíme se už ani ne oklikou k socialismu.

11 2
možnosti
Foto

Obávám se, že vaše závěry nevycházejí s příliš hlubokých ekonomických znalostí, že?

1 4
možnosti
Foto

Pamatuji doby, kdy naše ekonomika nebyla v krizi a EURO bylo za víc než 34 Kč. Teď jsme v krizi, průměrný plat je mnohem vyšší než tenkrát a tak EURO za 27 není zase tak drahé, jak se mnozí snaží tvrdit. Pár procent nás nespasí ani nezničí.

0 3
možnosti
RK

Jenže o to vůbec nejde. Problém je ničím neopodstatněný zásah. Taková intervence z nás dělá nestabilní zemi.

5 2
možnosti