Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Vzhledem k dnešní technice potřebujeme armádu profesionální, která je schopná všechny ty "cajky" správně používat.

4 0
možnosti
JD

J91a45n 20D69ě51d

17. 6. 2014 15:34

No vzhledem k tomu, že valnou část té techniky používají normální gumáci, tak si myslím, že by mohli rukovat klidně i opice...

0 3
možnosti
JS

J29a96n 57S53e50m17i45k

17. 6. 2014 14:35

To jsou blbosti.

Ani sam autor snad neveri ze by vic nez zanedbatelne promile lidi slo dobrovolne na vojnu;-D

Taktez: stara ekonomicka poucka z ucebnice ekonome prvniho rocniku o tom jak je povinna armada drazsi nez dobrovolna (kvuli nakladum prilezitosti a zminovane ekvovalenci dane) je opravdu jen z prvniho rocniku ekonomie.

Povinna vojenska sluzba ve vsech zemich drive plnila radu socialnich a vzdelavacich funkci:

- smiseni lidi z ruznych socialnich i etnickych skupin kteri by se jinak nedostali do kontaktu- posilovani soudrznosti spolecnosti napric tridami 

- taktez sluzba tim michanim rozsirovala obzory jak vzdelanym a bohatym(videli a zili s lidmi se kterymi se normalne nestykaji), tak i chudym a nevzdelanym (posileni ambici napr. kdyz videli ze mezi nimi a temi "nahore" neni zas takovy rozdil)  -socializace "neprizpusobivych"- nauceni se fungovani ve spolecnosti, hygienicke navyky etc -poskytnuti nejake kvalifikace lidem co by se jinak nic nenaucili v dusledku sveho socialniho zazemi etc. - u problemove mladeze - vytrhnuti na 2 roky v klicovem veku z nebezpecneho prostredi (znam osobne jednoho kluka co diky vojne byl schopen skoncit s pernikem a dnes ma rodinu a dari se mu) Pri pohledu na vyse zminene a problemy mnoha evropskych zemi s integraci mensin a socialnim vyloucenim.... absence povinne vojenska sluzba je mozna zrovna to co minimalne cast problemu vysvetluje

0 1
možnosti
MS

No on by se stejne tak dal pouzit opacny argument: naucit neprizpusobive taktice boje a ovladat zbrane a to navic v prostredi, ktere je zname castym vyskytem sikany, muze byt taky velmi kontraproduktivni.. Kazda mince ma dve strany.

A co se tyce te dobrovolnosti - je to vzdy jen otazkou motivace. Pokud by se jednalo o relativne kratky intenzivni trenink, kde by jako benefit bylo ziskani ZP, pak verim, ze by se naslo dostatek lidi, kteri by toho vyuzili. Pokud ale pujde o vojnu, tak jak existovala pred r. 2004, pak vam garantuju, ze drtiva vetsina rekrutu ziska k armade leda odpor.

1 0
možnosti
JP

J46i36r63i 91P70e64t72l89a51n

17. 6. 2014 13:19

p.Mach se boji aby nemusel rukovat?

2 2
možnosti

On nemusí, on za nás všechny hrdinně bojuje v europarlamentu, brání nás před tou zlovůlí EU, a když bude tento boj vítězný zase budeme mít máslo co není máslem a zapijeme to rumem co není rumem.. pan Mach má za mě EUR^

2 1
možnosti
PH

P98e75t78r 49H23á68l49a

17. 6. 2014 13:18

Jak pročítám některé názory, tak mi vychází, že povinná vojna by vlastně měla suplovat naprosté selhání vzdělávacího systému co do fyzické a technické zdatnosti absolventů, schopnosti řídit stroje či poslušnosti systému.

Poslušnost systému - k tomu ani nenacházím slušných slov. To je prostě typická totalitní praktika. Možná se politici začínají bát, že lidi začali moc přemýšlet, tak je chtějí zase uzemnit, nevím...

Ovšem technická, fyzická zdatnost - to má zajistit už školství, které si stát prakticky monopolizoval.

Takže nesnažme se "léčit" totální selhání jedné složky státu, do které nás povinně nahnal, tím, že naženeme lidi do další povinné státní mašinerie.

12 0
možnosti
LN

Fyzickou zdatnost má zajistit školství? Tak to je jeden z nejlepších vtipů z poslední doby. A jak by toho mělo docílit? Třeba tím, že se donekonečna budou redukovat činnosti, kde by si děťátka mohla ublížit?

2 3
možnosti
ML

Naprosto souhlasím, že by služba v armádě měla být na bázi dobrovolnosti. Dobrovolníkům by se mohly poskytnout nějaké výhody jako daňové úlevy apod. Věřím že by do toho spousta lídí šlo. A je to furt lepší než tam nahnat desetitisíce Švejků kteří stejně jen budou vymejšlet jak se ulejt a jak to vochcat.

8 0
možnosti
LN

Ano. Takže poserové se vlastně ze služby vykoupí a své příspěvky přesměrují vojenským dobrovolníkům. Tak je to míněno?

0 3
možnosti
TJ

Tak podívejme se na Ukrajinu, kde vojnu mají. Realita - vojáci základní služby byli nepoužitelní a vzdávali se jako první bez výstřelu. 

Pokud chceme mít kvalitní armádu, tak povinná vojna pro všechny by naopak byla pořádnou ranou. Nejdříve lidem musíme dát vychování, hodnoty, potom povinnost bránit stát (či hnít na v kasárně). V opačném případě dopadneme jako za totáče, kdy armáda brala každou spodinu a výsledkem byla personální katastrofa.  

Rovněž společnost se za léta posunula dál a dnes již nelze jen tak "uvěznit" desetitisíce lidí v kasárnách a vnucovat jim jakési zelené myšlení. Stačí si vzpomenout na obří nevoli v posledních letech vojny, kdy se tomu každý rozumný člověk snažil vyhnout jak se dalo.

5 0
možnosti

Tomáši nevím jak si to představujete ale srovnávat tříměsíční intenzivní výcvik (po vzoru Švýcarska) s dvouletou prezenční službou v ČSLA je zcela mimo...

1 1
možnosti

Vzhledem k diskuzi která se ve straně Svobodných rozpoutala k této otázce je zjevné že "ajťákům a grafikům.." se orosila čela při představě že by pro suveréní stát něco udělat a nejen o tom kecat na netu.. :-)

2 3
možnosti
TJ

Co konkrétně by měli udělat? Popište to.

1 0
možnosti
ZM

Divím se, že všichni (tedy velká většina) jsou trvalými odpůrci armády, nadávají na buzeraci, bílení obrubníků a podobné nesmysly. 

Doporučoval bych se vrátit trošku do nedávné historie (Morava 1997, Jižní Čechy 2002, ...) to když armáda a vojáci (nejen ti z povolání) pomáhali tahat lidi z vody, pomáhat při odstraňování následků po povodních. To bylo také o skládání prádla do komínků, natírání obrubníků nebo šlo opravdu o něco jiného. Myslím že při dnešních početních stavech by tato pomoc byla poněkud omezená.

Nicméně je to jen můj názor - povodně 97 i 2002 jsem zažil a vím že lidé vojákům děkovali za pomoc a snad si na toto ještě někdy vzpomenou.

2 2
možnosti
MJ

pakliže má být armáda kvůli povodním, stačí naverbovat více lidí k hasičům

3 0
možnosti

jenomže armáda není letní výcvikový cool adrenalinový tábor... armáda je především o disciplíně a splnění rozkazu a tohle mi s tím jaksi v reálu nejde dohromady

1 0
možnosti

Branná služba je v současné době nesmysl. Lidé, kteří neumí udělat pořádek v současné armádě, by chtěli rozjíždět další projekt na utopení a rozkradení peněz (a v socialistické naději že o procento sníží nezaměstnanost)

Branná služba by měla smysl. Ale museli by to učit kvalifikovaní instruktoři v dobré koncepci, musela by být zaměřena na ovládání zbraně a boj ve městě a musela by být rozumně rozložena. Tj. ne na tři ztracené měsíce a deset vystřílených patron, ale na týden či víkend intenzivní a zábavné výuky. Střela v ruinách z ostrých zbraní, házení molotovových koktejlů, ... .

5 0
možnosti
  • Počet článků 158
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7761x
Petr Mach. Ekonom a politik. Vysokoškolský učitel. Lídr kandidátky koalice SPD a Trikolory pro volby do Evropského parlamentu.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky