Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

T15o70m45á61š 84Ř38e26p89a

23. 9. 2014 10:07

Na Ukrajině se blíží parlamentní volby, řekl bych, že ty definitivně ukážou, co si vlastně většina Ukrajinců přeje a bude to jejich svobodná volba. Pan Mach jako bývalý poradce Václava Klause dokazuje, že si museli velmi rozumět. Některé ekonomické argumenty samozřejmě mají racionální jádro, přesto potom co předvedlo i vedení strany Svobodných například s formulováním názoru, že Ukrajina je umělý stát a podobně, tak myslím, že to většinu jejich voličů muselo spíše odradit, aby je volili zase příště. Pan europoslanec byl zvolen do europarlamentu i přesto, že totálně neguje vše, co EU dělá a je si jistý, že se to společenství rozpadne. Tak teď sedí v tom parlamentu a bere za to plat. Fajn, to je jeho názor a s ním byl zvolen, i to patří k demokracii a projevům svobodné společnosti, kterou by měl správně hájit. Je ale zvláštní, že svobodné rozhodnutí jednoho státu o tom, kterým směrem chce jít, mu přijde špatné. Pan Mach vyzdvihl jen něco z té asociační smlouvy, aby podpořil své teze. Její hlavní smysl je ale v tom, že dává návod k tomu, jak se dostat v mnoha ohledech k evropským standartům prává a ekonomiky a to je pro Ukrajinu klíčové. Pokud by chtěli dále jen další oligarchizaci společnosti, tak skutečně mohou pěstovat daleko raději vazby pouze na Rusko, ale výsledek těch voleb, co se blíží na Ukrajině, nejspíše ukáže něco jiného. Navíc a to v tom blogu také není, dvě obchodní unie mohou existovat vedle sebe a klidně mohou mít i mezi sebou určité dohody, na obchodu konec konců vydělávají obě strany a proto je výhodný. Ukrajina musí i dál obchodovat jak se Západem, tak s Ruskem. Do té roviny buď si vyberete nás nebo ty další a bude to mít následky, to tlačila rétorika Moskvy. Zbytečné, středověké kolíkování sfér vlivu... Navíc se zapomíná, že Janukovyč dostal od Moskvy políček, aby se definitivně rozhodl tím, že v srpnu 2013 bylo uvaleno ze strany Moskvy embargo na některé druhy ukr. zboží. Co na to pan ekonom Mach? Janukovyč si vybral a výsledky vidíme všichni.

2 1
možnosti

Pokud si nepřejí oligarchizaci společnosti, proč pak prezidentem zvolili nejbohatšího Ukrajince, který si vydržuje třítisícovou soukromou armádu?;-D

0 0
možnosti
Foto

P72e34t31r 61H93a48h20n

22. 9. 2014 19:23

Ambiciozní sebestředná nula by měla zalézt, protože svého stropu už dosáhla.

4 2
možnosti

Tak proč sem píšete, když už jste na stropě?

1 0
možnosti

J30a22n 39S87e70m95i94k

22. 9. 2014 14:13

jednak myslim ze pan Mach oproti svemu 'pravicovemu' presvedceni odmita nechat myslet Ukrajince za sebe (on vi lepe co by oni meli chtit nez sami Ukrajinci).

A jednak logicky, kazda zmena hospodarske orientace statu ma sve viteze a porazene. Jednotlivce, skupiny obyvatel I cele region- nekde je dopad pozitivni, nekde neutralni, nekde vyvolava tezkosti.

Argumentovat tim ze jedna cast Ukrajiny je hodne napojena na Rusko a proto otoceni kormidla k EU je spatne je jako kdyby nekdo tvrdil v roce 1990 ze protoze Ostravsko je orientovano na tezky prumysl , hornictvi, chrleni oceli, tak smerovani C(SF)R k EU je spatne.

Taktez....  zeme EU maji obrovsky obchod s Ruskem , a nejak nevidim ze by EU takovemu obchodu branila (vyvazi-nebo vyvazelo se vse od jablek pres auta po letadla).

jeste jsem neslysel seznam nejakych konkretnich odvetvi kde ma EU cla nebo bariery ktere by branily obchodu  s Ruskem. A to plati I o importu z Ruska do jakekoli zeme EU.

co to konkretne je?

3 1
možnosti

Pane Janečku, zkusme to krok za krokem. Nejprve tato otázka: Čím tento konflikt začal? Víte? Pomohu vám. Násilnými demonstracemi v Kyjevě, které vyvrcholily svržením řádně zvoleného prezidenta Janukoviče(myslet si o něm můžete, co chcete, ale fakt, že byl řádně a demokraticky zvolen nepopřete), jakož ukrajinské vlády. Čili puč a násilný převrat.

Pane Janečku, další otázka: Poslanci které části Ukrajiny byli násilím zbaveni mandátu(donuceni namířenými zbraněmi parlament opustit)? Východní nebo západní? No a za třetí: Komu podivně zvolená vláda a prezident(Porošenko) zrušili ruštinu jako úřední jazyk? Východu nebo západu Ukrajiny? No a poslední otázka zní: Útočí snad domobrana východní Ukrajiny na Kyjev? Střílí a zabíjí tam civilní obyvatelstvo? Nebo je to tak, že ukrajinská armáda uskutečňuje genocidu rusky mluvícího obyvatelstva na východě Ukrajiny? 

Pane Janečku, až toto vstřebáte a možná pochopíte, můžeme pokračovat dál.

5 3
možnosti
Foto

O51t22a 74B46l10a75ž49e94k

22. 9. 2014 12:10

Pane Pecko - krok za krokem: Konflikt začal po měsících masových nenásilných demonstrací za vstup do EU, kdy po celou dobu prezident Janukovyč na demonstrace absolutně nereagoval. Logicky se pak demonstrace více a více obracely i proti němu osobně.

Teď se opakuji - důležitější než být demokraticky zvolen je demokraticky se chovat. Tedy - nějak reagovat na tak dlouhodobé  a masivní projevy lidové nespokojenosti.

Ještě k té vlastní volbě - měl byste si připomenout, že i Hitler byl do funkce kancléře zvolen zcela demokraticky - a jak to pokračovalo...

O vyhánění poslanců nic nevím - jsou tam stále a doposud ti stejní jako za Janukovyče.

Nikdo nikde na Ukrajině neomezil užívání ruštiny. Tzv. "jazykový zákon" existoval jen pár dní ve formě návrhu. Nestačil ani vstoupit v platnost - a byl zrušen.

Zda útočí domobrana na Kyjev ? To by tak ještě scházelo - snad stačí, že řádí na výsostném území Ukrajiny ne ? A je samozřejmě povinností vlády v Kyjevě tomu učinit přítrž.

Zkuste to vstřebat...

4 5
možnosti

Další bolševik převlečený za pravičáka.

5 9
možnosti

Pane Procházko, víte vy vůbec, o čem ten článek byl? Mám pocit, že trpíte poruchou schopnosti číst s porozuměním. Zkuste si jej ještě jednou přeslabikovat a ukazujte si na řádek prstem. To abyste něco nepřeskočil.

4 1
možnosti

Levicove sneni pana Macha.:-) Nema na pude parlamentu EU hajit zajmy EU? A proc dela z Ukrajincu nesvepravne deti? Vzdyt preci zakladni pravicovou ideou je respekt k druhemu.

2 4
možnosti

Proč by měl hájit zájmy EU? Jinak opravdu si přejete Ukrajinu v EU? Opravdu chcete další stamiliardy EUR posílat někam? Připojení Ukrajiny k EU není výhodné ani pro Ukrajinu, ani pro EU, jen pro určité finanční a obchodní kruhy v EU.

4 0
možnosti
Foto

O62t14a 78B95l68a77ž65e44k

19. 9. 2014 13:08

Nevím , proč autor tak rozlišuje dopady Asociační dohody na západ a východ Ukrajiny. Každá větší země má různě rozvinuté a na různou výrobu orientované dílčí regiony. Podstatné snad je to, co prospěje každé zemi jako takové - vcelku. Prospěje-li tedy dohoda západu Ukrajiny a východ něco ztratí - snad to nevylučuje celkový kladný efekt. O to, aby východ Ukrajiny příliš netrpěl, by se měla postarat zase právě Ukrajina. A to je snad běžné a řešitelné...

6 3
možnosti
Foto

Tak Ukrajina se uz o ten vychod stara a nepripada mi, ze by jakkoliv prispela k tomu, aby netrpel...

8 0
možnosti

Samozřejmě, že s tou smlouvou je to podobné jako kdysi u nás. Skoro nikdo neví, ani vědět nebude, co v ní je. Je tam spousta minusů pro Ukrajinu, to bezesporu. Ale jedná se o symbol, nic víc, Ukr jsou nyní v tom naivním stadiu, kdy si budou lepit vlaječky EU na auta, snít o zaměstnání v Německu a babky se těší na důchody v EUR. Hlavním problémem celé ery Janukoviče bylo, že nepracoval s novými medii, nevedla se kampaň o plusech a minusech členství, co to přinese či ne. Noví v Kyjevě mocně uchopili nová media a dobře se prodávají na západě. Janukovič nic takového neuměl, ani umět nechtěl. Spoléhal se na staré fráze a slovník z doby SSSR. Proto prohrál, ač zrovna s tou dohodou měl v mnohém pravdu a neuměle se snažil vytlouct pro Ukrajinu více výhod manévrováním.

6 1
možnosti
Foto

O89t27a 62B82l14a52ž51e55k

19. 9. 2014 13:21

Janukovyč byl u celého procesu přípravy Dohody a její podpis slíbil. Názor změnil v doslova ze dne na den, a to okamžiku, kdy si jej předvolal Putin. Pravda - ten to zkusil po dobrém - nabídl ještě lepší - alespoň počáteční podmínky. Janukovyč se obratem zařídil podle jednoduchých kupeckých počtů: "Kdo dá víc - ten má přednost". A myslel si snad, že bude na Ukrajině vítán jako chytrák, co "má pod čepicí"... Ale většina Ukrajinců zřejmě neslyší jen na cinkot petro-rublů. Berou v potaz historické zkušenosti, míru důvěry, i své pocity - na to mají jako lidské bytosti právo.

5 3
možnosti

EU a USA nikdy nešlo o štěstí a blaho Ukrajiny, to je je jasné snad každému se zdravým rozumem. Západ funguje na principu rostoucí ekonomiky a už dávno nestíhá spotřebovávat ten svůj růst, takže nejcennější dnes asi jsou nové trhy a Ukrajina je fakt pěkný a šťavnatý kousek.

A když se přitom podaří ještě zničit kontrakty zemí EU s Ruskem a získat možnost prosadit se i tam, tak už je to štěstí dokonalé.

9 7
možnosti

Myslite, ze Rusko neni pekny stavnaty kousek pro zapadni ekonomiku?  Tam je trh naprosto nekonecny...

Kde berete, ze se znici kontrakty z Ruskem?

4 0
možnosti

Ano , možná bojuje s EU, ale o tom ty volby byli. To je jako kdyby se řeklo, že v parlamentu bude jen jeden politický proud a všichni si budou navzájeme tleskat a říkat jak jsou skvělí. Tohle jsme tady přeci měli do roku 89. Tak je třeba mít VŽDY nějakou protiváhu. Ono v takovém případě, není -li ta protiváha, tak tam ani ti lidi sedět nemusí a rovnou tam můžete mít úředníky.

1 0
možnosti

máme v parlamentu nějakou takovou stranu která by chtěla zrušit Českou republiku

0 0
možnosti
  • Počet článků 158
  • Celková karma 32,93
  • Průměrná čtenost 7761x
Petr Mach. Ekonom a politik. Vysokoškolský učitel. Lídr kandidátky koalice SPD a Trikolory pro volby do Evropského parlamentu.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky