Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PS

Pacifista sice nejsem, ale ma svoboda a muj zivot ma pro mne mnohokrat vetsi cenu nez jakykoliv stat. Zvlast takovy, ktery existuje nejakych 20 let a za dalsich 20 let nejspis existovat nebude. Mnohem vetsi cenu maji i zivoty mych pribuznych, znamych a vlastne i sousedu, neobetoval bych za nase politiky jedineho z nich. Pokud ale nekomu je stat cennejsi nez zivot, at si jej klidne brani, ale at je to dobrovolne. Povinnou vojenskou sluzbou se vlastni zeme stavi do horsi pozice nez agresor, protoze tak vlastne primo utoci na zivoty svych obcanu, agresor naopak obvykle na zivoty lidi v porobenem state neutoci.

2 1
možnosti
LW

Agresor vždy likviduje nepohodlné lidi. Teď je otázka, zda nebudete pro případného agresora, z rasových, ideových, nebo jiných důvodů, nepohodlným.

0 0
možnosti
JH

J34a87n 64H75á20l38a

5. 11. 2014 9:45

Myslím, že nápady má autor dobré (ovšem vojenský rozpočet je nutné nejen navýšit, ale také efektivně využívat), jen si nejsem zcela jist těmi náklady na výcvik záloh a další chybkou je rovněž představa současného vojáka jako civila, kterého naučíme střílet a navlékneme mu uniformu. To je obyčejný kanonenfuttr, který se v dnešní době při obraně českého teritoria moc neuplatní.

0 0
možnosti
JH

J51a32n 21H22á55l18a

5. 11. 2014 9:52

Jen doplním, aby to bylo jasné - potřebujeme vojáky, kteří budou ovládat nejen útočnou pušku, ale i technologie 21. století, pokud má být obrana efektivní - to se podle mého názoru za tři měsíce (ani za rok) naučit nedá. Takže přinejmenším úvaha o 50 000 vojácích záloh za tři roky je zcestná - to by platilo pouze v momentě, že by šlo o profesionální armádu. Jenže tihle lidé budou mít také svoje civilní životy, které budou chtít žít.

1 0
možnosti
JH

autor je mimo misu.....odvody MUSI BYT POVINNE, aby mela naprosta vetsina obyvatelstva aspon nejake dovednosti jak v preziti v prirode, tak v ovladani zakladnich zbrani a aspon nejake povedomi o taktice.....jinak je cela koncepce OBRANY na dve veci. A zavest zpatky poctivy vycvik Civilni obrany.

Ted naprosta vetsina dobrovolne na vojnu nepujde a az to bude aktualni, tak uz bude pozde nekoho narychlo cvicit.

Takze tak jako to ma Svycarsko nebo Izrael, jen upravit dobu vycviku na par mesicu.

1 3
možnosti
JP

To by me zajimalo co bude takovy branec, ktery projde 6 mesicnim vycvikem umet za 10 let? Nebude vedet poradne ani kterym koncem to strili, natoz pamatovat si nejake veci ohledne taktiky a umet obsluhovat nejaka pokrocila zarizeni nebo techniku. Podivejte kolik si toho lide pamatuji z autoskoly a to jezdi pomalu kazdy den. Preziti v prirode? V zemi, kde kdyz vylezete na kopec tak uvidite minimalne 2 vesnice?

0 0
možnosti
MN

Vzhledem k tomu, že příští válka v Evropě (pokud bude) bude nejspíš válka občanská, tak základní výcvik v ovládání běžných pěchotních zbraní není od věci ...

1 0
možnosti
PP

Mě by jen zajímalo, kdy a jestli vůbec někdy, dojde autorovi a většině diskutujících i druhá, třetí a čtvrtá stránka výhodnosti povinných odvodů ;-(

0 0
možnosti
PL

A těmi výhodami myslíte co?

0 0
možnosti
MH

Sledovala jsem na toto téma Máte Slovo a jako pacifistka jsem pochopitelně byla na straně těch co sázeli co nejvíce na dobrovolnost služby. Ale v průběhu debaty jsem pak postupně začala spíše sympatizovat se stranou oponentů pana Macha. Co to proboha bylo pane Machu, třeba to Vaše tleskací komando, jak si brali slovo jeden po druhém a jeden byl horší než druhý. Doufám, že to nebyla základna Svobodných, protože takovou kombinaci hlouposti a invektiv vůči oponentům od tak mladých lidí, to jsem ještě neviděla.

1 0
možnosti
Foto

P16e65t55r 86U86g94r91i55n

5. 11. 2014 6:47

Vždy se musím zasmát, když nacionalisté jako pan Mach mluví o suverenním státu. Tohle jsou kupecké počty ... Je nás 10 milionů i s dětmy a důchodci. Pokud nás někdo napadne, nebudou to Slováci, ale spíše Rusák ... tak to máme 150 milionů obyvatel a těch 10 milionů co nás je, je tak ta ruská armáda vycvičených vojáků. Tedy i při nejlepší vůli nevím, jak se ubránit. Takže bude asi třeba něco udělat s tou suverenitou, protože z 10ti milionů obyvatel mávnutím proutku 150 neuděláme. Osobně bych viděl společnou armádu v rámci EU jako nejefektivnější řešení ... v tomhle spolku je nás 500 milionů a pokud započítám amíky, kterých je 350 milionů a technologickou převahu, pak už ani Číňan nevipadá tak děsivě. Nehledě na cenovku takovéhoto řešení ... byla by o dost menší. Tomu ale brání ta Machovská národní hrdost, kterou já nazývám nacionalismem. A nacionalismus je dneska pro existenci vlastního národa vražedný, stejně jako byl pro Němce před 70ti lety ... tak asi tak pane Machu.

0 10
možnosti
DK

Jakkoliv nesouhlasím s názory pana Macha, tak vy se mýlíte a asi ani nevíte jak moc. Pouhá absolutní početní převaha by byla snad relevantní na osamělém ostrově, kde by proti sobě stály pouze dvě strany. Situace Ruska by však např. vůči nám nebyla tak jednoznačná, jak se snažíte ukázat. Jakkoliv by nás mohli početně převálcovat, jen těžko by to mohlo znamenat, že na nás mohou nasadit všechnu svou vojenskou sílu. Dokonce by se to nasazení mohlo týkat jen několika procent jejich vojenské síly. Něco jiného by byla možnost nahrazování ztrát, ale tak daleko evidentně vaše "dokazování" nejde. Koneckonců příklady ruské afgánské kampaně, faktického nevyřešení čečenské války, neschopnost ukrajinské armády vytlačit několik tisícovek cizích bojovníků  apod. ukazuje, že absolutní síla ještě automaticky nezajišťuje vítězství.

3 0
možnosti
AZ

Souhlas s panem Piclem a částečně i s panem Machem. Zároveň bych rád odsoudil jakousi utkvělou představu - podloženou asi četbou sci-fi povídek, že další konflikty budou pouze o technologiích a balistických raketách, bez pěchoty. Větší blbost aby člověk pohledal. A to i obecně, navíc pokud přihlédneme k aktuální situaci v Evropě a ve světě, pak vidíme v Evropě desítky milionů ( což už jsou čísla k zamyšlení) nekompatibilních lidí, přistěhovalců, případně jejich dětí, kteří jsou v mnoha ohledech vyčleněnou částí společnosti s vlastní identitou. Dále lze v budoucnu očekávat snahu milionů lidí z Afriky a Blízkého východu dostat se za každou cenu do Evropy. Takže je zde možné očekávat právě tyto pseudo občanské války, nacionalistické reconquisty vlastních zemí. A to budou jisto jistě drobné boje na rozsáhlém území, často v městských zástavbách, a proto budou větším přínosem "bojeschopní" a "střelbyschopní" lidé, kteří budou mít základní výcvik a kteří budou přítomni v každém městě v republice. Tam budou přínosnější než v "centralizované" moderní armádě. Našeho malého státu se tyto problémy až tak palčivě nedotýkají, především paradoxně za to můžeme děkovat bolševikům a zavřeným hranicím. Je ale možné že se k nám brzy přelejí, ať už samovolně nebo s přispěním EU problémy z Německa, UK, Francie, Itálie a situace se rychle změní. Nesmíme tedy zahálet a musíme začít budovat základy obrany státu a cvičit občany po celé republice.

2 0
možnosti
RJ

R72a63d92e46k 85J24a35r93o28š

4. 11. 2014 23:16

Je zcela iluzorní se domnívat, že ve státě kde jsou profesionální politici, profesionální bankéři (ČNB), profesionální mobilní operátoři, profesionální soudci a policistě, profesionální učitelé, ... atd více méně na "houno", bude naráz mýrnyxtýrnyx profesionální armáda na vysoké profesionální úrovni... Takových moderních vizí "čehokoliv" už tady bylo, ale skutek utek...

1 1
možnosti
DK

Jasně, všichni jsou profesionálové na ..., jen vy jste amatér na výši. Jen mě tak napadá, proč v tomhle státě ještě se svými schopnostmi hnijete? Svět dokonalých profesionálů za našimi hranicemi na vás zcela už dávno čeká.

1 2
možnosti
  • Počet článků 158
  • Celková karma 34,93
  • Průměrná čtenost 7761x
Petr Mach. Ekonom a politik. Vysokoškolský učitel. Lídr kandidátky koalice SPD a Trikolory pro volby do Evropského parlamentu.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky