Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

Tohle psal ekonom? Vždyť jsou to jenom stokrát omleté politické fráze bez reálných základů neboli bez toho, aby autor provedl analýzu na základě reálných dat. A když nějaká čísla uvedl bylo to neprosto bez kontextu. Ano, systém bude stát x milionů, ale jaká část je to celkového obratu živnostníků? Kolik zaplatí živnostníci na daních? Kolik procent z jejich příjmu dělají "načerno" a nedaní? Může EET pomoci s výběrem daní? O kolik % sníží daňové úniky?

Tohle bych chtěl od ekonoma.

3 11
možnosti
Foto

Já sice nejsem ekonom, ale vím,  že:

obrat živnostníků je v tomhle případě nepodstatný, podstatný je pro každého zisk a pokud jej zbytečné náklady sníží pod očekávanou hranici přestává mít smysl podnikat. 

Kolik zaplatí OSVČ na daních? Zaplatí 15% ze zisku. Když zisk není nezaplatí nic. 

Kolik procent dělají příjmy načerno? Jakýkoliv údaj, který kdokoliv pronese je jen číslo vycucané z prstu. Pokud vím, nikdo nepodává nikam hlášení o svých černých příjmech a tedy nikdo nemá páru o tom jaká ta výše je. Vše jsou jen odhady a v těch si ČR stojí velice dobře. 

Zatím nikdo nedokázal napsat jak konkrétně může EET pomoci s výberem daní. Zkušenosti z Chorvatska ukazují na opak.

Pokud neznáte konkrétní číslo ohledně daňových úniků, nemůžete ani říct o kolik procent se sníží. Ale s odhady se dá žonglovat všelijak. Můžete říct 10 mld. ale klidně taky 100 mld. Babiš už použil obojí a svými dalšími výroky jen potvrdil, že je to tlučhuba, který nemá o daňové problematice ani páru.

16 1
možnosti
ZB

Pri event. povinnem pouzivani EET bude ktery operator/provider ze zakona povinnen delat onoho "elektronickeho postaka"? A kdo ho dela dnes pri povinnem pouzivani DS?

0 0
možnosti
FV

Nároky na rychlost připojení jsou u DS a EET nesrovnatelné. DS můžete používat batchově, kdežto u EET potřebujete mít rychlé a stabilní připojení, pokud možno bez agregace, aby se Vám nestalo, že když si soused bude tahat filmy z netu, tak u Vás lidi nezaplatí.

3 0
možnosti
Foto

A není tak náhodou lepší, aby zkrachovala nepoctivá konkurence, než aby zkrachovali ti poctiví živnostníci, co platí daně. A pokud zkrachují ti nepoctiví, tak ti poctiví převezmou živnost, vyplní mezeru v nabídce na trhu.

3 4
možnosti
PH

P55e24t10r 91H78á53l15a

29. 5. 2015 7:33

Problém je že u nás jsou celkově daně tak vysoké že zcela poctivě se podnikat mnohde už prostě nedá. 

V situaci, kdy konkurence dostane dotaci "na zvýšení konkurenceschopnosti", zatím co vy ne, tak vám prostě nic jiného než přestat platit daně, abyste srovnal tuto nefér výhodu, nezbývá. 

Je jedno jestli daně zaplatíte a pak vám je vrátí, nebo je rovnou nezaplatíte. Faktem zůstává, že brát dotace a neplatit daně je z hlediska společenské spravedlnosti ekvivalentní. 

A i bez těchto excesů jsou daně již tak vysoké, že tlumí hospodářství a lidi se kvůli tomu mají hůř. Proč jinak by se dělaly investiční pobídky?

Jde jen o to, že politici oficiálně nepřiznají "daně jsou tak velké, že likvidují ekonomiku", daleko radši budou přiklepávat konkrétní zvýhodnění vybraným, než aby ulevili všem. 

A v takovém prostředí snadno zkrachuje právě ten poctivý.

10 0
možnosti
Foto

Ekonomicky se jedná o naprostý nesmysl. To pochopí i student 1. ročníku oboru "metař s maturitou". Takže se jen můžeme domýšlet, jaká je skutečná motivace pro zavedení tohoto nesmyslu. Nabízím pár možností:

1/ Vláda si opravdu myslí, že se zlepší výběr daní a zvýší se všeobecný blahobyt. (v tom případě ale musím konstatovat, že nám vládnou nesvéprávní idealističtí dementi nepolíbení základními ekonomickými vědomostmi)

2/ Jde o konkurenční boj - likvidaci "malých" podnikatelů s tím, že tržby se přesunou do kapes nadnárodních koncernů

3/ Lobbing firem dodávajících pokladny, sw, připojení na net apod. (přeci jen se v tom točí pár miliard)

4/ Atavistická nenávist vůči lidem, kteří "nejsou ovladatelní" - tzn., dokáží se uživit sami nezávisle na korporacích, mají vlastní rozum, snahu, vůli a chuť řídit svůj život podle svých představ.

5/ Snaha státních struktur o větší monitoring podřízených ovcí. My, Stát první, chceme o Tobě ovčane vědět vše - co jsi kde koupil, komu jsi co prodal, za kolik apod.

Ale kde je pravda vážně nevím ......  :-P

20 2
možnosti
Foto

Kapesní zloděj se také dokáže uživit sám, a proto ho máme všichni milovat?

0 8
možnosti
Foto

Pozor! Toto je jen pilotní projekt! Ve skutečnosti je v ČR cca 970 tis. OSVČ + asi 400 tis. firem (odkazy mohu vložit). Časem do toho spadnou všichni!!! Předpokládejme, že některé subjekty mají více provozoven. Dostáváme se na počet minimálně 1 500 000 míst prodeje, poskytování služeb apod. Na každé toto místo bude nutné internetové připojení, nějaké to železo a nějaký sw. Zkusím to odhadnout hodně málo na 5,000,- Kč. Takže prosté násobení nám prozradí, že jen na zavedení systému bude potřeba 7.500.000.000 Kč. Pro příslušné firmy zajisté fajn kšeft. Navíc další peníze spojené s provozem, poplatky za net, aktualizace hw apod. Připočtěme (ve "zkušební verzi") 400 státních budižkničemů (400 mil./rok), jednorázovou investici ze strany státu 370 mil. + provoz 300 mil./rok. Při plném provozu to budou částky min. 3x vyšší! Se započtením veškerých ostatních dopadů na zaměstnanost, následně vyplácené podpory apod. se jedná o naprosto nesmyslnou akci. A to se vyplatí!!! :-P:-P:-P

9 0
možnosti
JN

Takže Klausovci nechtějí platit daně. Dobrý vědět. ;-)

Co se týče EET, pokud to chce stát zavést, má udělat adaptabilní software, kde není třeba dokupovat další krámy, ale mělo by to jít přes notebook či chytré telefony.

0 12
možnosti
JH

J24a23n 71H93e81l56l85e68r

29. 5. 2015 0:57

kdybys nebyl hloupej ... daně platím celou dobu co pracuju a podnikám. platím tolik, kolik mi stát nakázal. Nestanovuju si to sám, respektuju zákon. Takže si utři pusu, o problém s placením daní nejde ...

nevidím akorát důvod, proč má stát kontrolovat, komu jsem co prodal (což má do budoucna také v úmyslu), resp. od koho jsem co koupil. To je moje věc, do toho státu nic není. Já svoje daně odvedl přesně jak je po mně chtěli.

Jenže závistivým koblihářům přijde vhod jakékoli omezení těch, co se o sebe starají sami. Takovým dělá radost, že někdo jinej je buzerovanej a sledovanej. To se ti líbí. Je mi tě až líto.

Kvůli EET podnikaní neskončím, jen mě bude zbytečně prudit.

12 0
možnosti
JK

J16a70n 22K31l69a17p48á56k

29. 5. 2015 0:17

Přestává mě především bavit platit daně na lehkožití samozvané pseudohumanitní "elity". Kolik peněz by stát získal, kdyby přestal financovat všechny sluníčkářské a jim podobné parazitické vyžírky, všechny ty persony z pochybných spasitelských, respektive spíš nátlakových organizací i jejich pseudovzdělavání. Je mi na zvracení, pokud si uvědomím, jaký neužitečný lidský odpad za mé peníze studuje ty nejpochybnější pavědy, aby následně celé této  zemi permanentně škodil ve jménu těch nejzvrhlejších ideálů. K tomu by samozřejmě neškodilo vyházet zbytečné úředníky a zrušit zbytečné úřady. Jenže nic z toho si Bureš nedovolí a ani to nemá v úmyslu. ;-€

16 0
možnosti
VT

Opravdu platí přísloví: "Cesta do pekel je dlážděná dobrými úmysly"!!!

Souhlas!!![>-]

1 0
možnosti
MS

Hezký napsáno. A ještě jste zapomněl, že těch 50 000, co skončí na ÚP, přestane platit zdravotní a sociální pojištění, takže další výpadek příjmu.

8 0
možnosti
JFB

Je to jednoduché, i ten nejmenší OSVČ posílá měsíčně cca 4000 měsíčně na soc a poj. Pokud půjde na pracák, tak dostane minimálně životní minimum, což je také cca 4000 jestli si dobře pamatuji. To znamená pro stá min. -8000 měsíčně, tedy za rok u 50 000 lidí MINIMÁLNĚ mínus 4,8 miliardy ...

0 0
možnosti
MS

co se stane, když to živnostníci odmítnou a budou stávkovat? je to jen utopie, živnostník nestávkuje, nemá na to čas a přichází tím o peníze.  

Nejsou to doktoři ani horníci. 

Nenapadne nějakého politika petice proti chystanému EET ?

8 0
možnosti
Foto

A proč by živnostníci nemohli stávkovat? Já to tedy jako úplnou utopii nevidím. Já klidně přijdu o pár peněz, když to povede k tomu že lidi jako Babiš půjdou od válu, anebo velmi přehodnotí svůj postoj k živnostníkům. Ale pokud budeme lpět na pár penězích, pak si asi zasloužíme přijít o mnohem víc.

4 1
možnosti
PS

Není jádro pudla jinde ? Živnostníci a malé firmy jsou nositelé nových technologií, často úsporných a strašně kazí ceny. [>-]V[>-]  Proč by Pasivní novosavba, zděná, měla stát 2,5 milionu i  s DPH, když může stát 8 milionů ? [>-] 

Copak vám to za ty peníze postaví Skanska, ......?

2 0
možnosti
PS

Metrostav, PSG Zlín,...

2 0
možnosti
  • Počet článků 158
  • Celková karma 34,93
  • Průměrná čtenost 7761x
Petr Mach. Ekonom a politik. Vysokoškolský učitel. Lídr kandidátky koalice SPD a Trikolory pro volby do Evropského parlamentu.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky