Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KB

K28a66r94e41l 57B35o56k

13. 8. 2017 21:19

Pan Mach by se měl vzdát mandátu, když mu ta EU tak vadí.

9 18
možnosti
JK

Jenomže pokud tam zůstanou jen samí kývači, není šance na změnu a EU a EP začnou žít svým životem bez ohledu na zájmy jednotlivých zemí. To chcete ? Ono to tu už kdysi bylo - říkalo se tomu RVHP. :-/

19 4
možnosti
NV

Dítě Klause nemůže říct ani nic jiného. Uražená ješitnot od EU.

9 9
možnosti
KS

Nám by nemělo vadit, že stojí máslo 50 korun. Mělo by nám vadit, že spousta lidí bere tak málo, že si ho nemůže koupit.

16 1
možnosti
JN

Konečně někdo se zdravým rozumemR^

2 0
možnosti
LW

Tedy cena mléka vzrostla kvůli dotaci na nevýrobu mléka. Mohu se optat, kolik výrobců využívá onu dotaci nevýroby (3.6 Kč/l), když za produkci dostane několikanásobek? Jestli totiž tento článek není výkřikem do tmy.

9 0
možnosti
KS

Je to výkřik do tmy, protože o panu Machovi už nebylo dlouho slyšet.

6 2
možnosti
Foto

Je třeba aby tyto brzdiče ( politiky s myšlením autora tohoto článku) z Bruselu vyhnali a dali tam pořádné plánovače, co se nebojí zasáhnout do všech oblastí lidského života a podnikání. Nemám čas čekat 15 - 20 let než se to sesype.

8 1
možnosti
PS

P50e46t87r 65S43k72á54c42e61l

13. 8. 2017 20:34

Rozumím Vám, ale proč máme trpět za hloupost jiných? Doufejme, že sešup nefunkčního spolku nabere obrátky, vše tomu nasvědčuje.

2 1
možnosti
Foto

Tyto a podobné ekonomické záležitosti jsou docela hezky vysvětleny v této publikaci. Například kapitoly "Kdo je „chráněn“ cly?", "Záchrana odvětví X", "„Stabilizování“ cen zboží" a "Vládní regulace cen".

Epub, mobi a pdf zdarma ke stažení.

http://libinst.cz/book/hazlitt-h-1946-ekonomie-v-jedne-lekci

2 0
možnosti
MB

současná cena másla mi nevadí. Dokonce mi nevadí, že kdyby zemědělské dotace neexistovaly, asi by máslo stálo více. Vadí mi dotace na neprodukování mléka.

3 0
možnosti
MB

P.S. přemýšlím, zda systém zemědělských dotací v EU není ještě horší než socialistický ekonomický nástroj podpory zemědělství, což byla záporná spotřební daň, která se dala poměrně pružně měnit.

2 0
možnosti
JR

Pan Mach si kvůli EU může koupit za měsíc pouze 5000 másel po 50 Kč, to jest asi 170 másel denně. No není to chudák ? Jak by na tu hroznou EU mohl nenadávat ?8-oR^

3 6
možnosti

Ni víc mimo téma už nemáte?

1 1
možnosti
VN

Tak za prvé... částku 50 Kč/máslo nepokládám za šílenou. Za komančů při desetinových mzdách stálo máslo 10 Kčs... Tudíž průměrný člověk si mohl koupit za svoji mzdu o 50% méně másla než dnes.

Za druhé: máslo z logiky věci a v historii bylo vždy drahé. Kdyby totiž EU všeilijak nedotovala zemědělce , veškeré zemědělské a potravinářské produkty by byly dražší než dnes..

Za třetí: kdyby EU na jednu stranu šílené kroky neprováděla , mohlo by se stát , že by drtivá většina zemědělců zkrachovala. Pak by se neřešila cena 50Kč/máslo , ale třeba 100 Kč/máslo. Kdyby velké množství zemědělců zkrachovalo , co potom s jejich pozemky , pastvinami atd. Kdo by o ně pečoval ? Neměli bychom poté z každé druhé pastviny neprůchodnou džungli ?

Za třetí: očekávám Váš další blok s názvem. Včera pršelo , kvůli EU.

14 12
možnosti
Foto

1. Článek však nikde neříká, že bylo za komančů lépe, naopak se staví proti centrálnímu plánování.

2. Je teď jedno, jestli je to náš stát, nebo Brusel. Proč by měl člověk státu či Bruselu odvádět peníze a věřit, že udělají dotacemi zemědělské či jakékoli jiné produkty levnější. To je jako logika "přece nechci tu slevu zadarmo". Proč nenechat rovnou na volném trhu, aby přežil ten, kdo je svůj produkt schopen vyrábět nejlépe? Peníze, které by jinak přišly do dotací, zůstanou ve Vašich kapsách, takže si to máslo budete moci dovolit.

3. Bylo by však konečně zamezeno špatným investicím, které jsou přímými důsledky plánovaného hospodářství. Bohatství je neustále odváděno k neproduktivním aktivitám, například dotacemi, jelikož stát nikdy nebude mít informace o tom, co je třeba udělat v těch nejmenších a nejkonkrétnějších "buňkách" daného sektoru, navíc zcela ignoruje podstatu lidského konání.

Pokud tyto neproduktivní aktivity nikdo nebude i nadále živit, zkrachují, což umožní svobodný tok kapitálu tam, kde je to potřeba. Se zdokonalující se kapitálovou strukturou to pak povede i k pro konzumenta lepším cenám.

7 2
možnosti
  • Počet článků 158
  • Celková karma 34,93
  • Průměrná čtenost 7761x
Petr Mach. Ekonom a politik. Vysokoškolský učitel. Lídr kandidátky koalice SPD a Trikolory pro volby do Evropského parlamentu.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky